Novinky - 07.09.2019 16:22

Beňuš triumfom v Prahe celkovým víťazom Svetového pohára

Zdroj: sita

Slovenský reprezentant Matej Beňuš ovládol sobotňajšie finále súťaže kanoistov na pretekoch záverečného 5. kola Svetového pohára vo vodnom slalome v Prahe-Troji. Tridsaťjedenročný Bratislavčan previedol bezchybnú finálovú jazdu a o viac ako dve sekundy odsunul na druhú priečku Rusa Kirilla Setkina, tretí skončil Slovinec Luka Božič. Pre strieborného z OH 2016 v brazílskom Riu de Janeiro ide o piaty triumf v pretekoch SP, prvý od júna 2017. Zásluhou sobotňajšieho triumfu sa Beňuš stal celkovým víťazom tohtosezónneho hodnotenia Svetového pohára, na čele sa dostal pred doterajšieho lídra Božiča.

"Dnes to vyšlo na jednotku, som maximálne spokojný. Stať sa víťazom celkového hodnotenia Svetového pohára je prestíž, viac už je len titul na majstrovstvách sveta a olympijská medaila. Pre mňa je aktuálne najdôležitejšia olympijská nominácia a do nej som si pripísal maximálny možný počet bodov, čo je super," zhodnotil Beňuš pre Rádio Slovensko a pokračoval: "Koncentroval som sa na jazdu, vôbec som nebol nervózny a na trati mi všetko vyšlo tak, ako som chcel. Po príchode do cieľa som vedel, že to bude stačiť na pódium, ale stále som mal ešte rezervy. Vyhol som sa však väčším chybám a stačilo to na víťazstvo."

Vo finále štartovali aj ďalší dvaja Slováci. Najskúsenejší Michal Martikán s dotykom na štvrtej bránke obsadil piatu priečku, od pódia ho delilo 62 stotín sekundy. Alexandrovi Slafkovskému, ktorý pred týždňom vyhral preteky SP v nemeckom Markkleebergu, finále vôbec nevyšlo a po dvoch 'ťukoch' skončil na desiatej pozícii. "Hrôza. Inak sa to nedá zhodnotiť. Pokazil som skoro všetky bránky a od začiatku som postupne strácal. Vo finálovej jazde nenachádzam žiadne pozitívum," hovoril sklamaný Michal Martikán."V osmičke som nechal pridržať vlnou, v deviatke som sa musel zakláňať a stratil som tam rýchlosť. Videl som, kadiaľ som prešiel bránku, musel som sa vrátiť a bolo po pretekoch," povedal Alexander Slafkovský.

V súťaži kajakárok dosiahla svoj najlepší seniorský výsledok iba 20-ročná Eliška Mintálová, ktorá obsadila vynikajúce 4. miesto. Mladá Slovenka bol v predpoludňajšom semifinále a vo finálovej jazde bez jediného dotyku s bránkou dosiahla čas, ktorým by semifinále ovládla. Za ňou štartovalo ešte päť súperiek a tri z nich sa dostali pred Mintálovú, od pódia ju delilo 1,34 sekundy. Doterajším seniorským maximom na pretekoch SP bolo pre Mintálovú 6. miesto z júna v londýnskom Lee Valley. "Na jednej strane sa teším z najlepšieho výsledku vo Svetovom pohári v kariére, na druhej strane je štvrté miesto trochu nevďačné. Trochu som dúfala, že to konečne bude stačiť na pódium. Musím teda ešte čakať, bojovať a raz to príde. V Prahe vždy býva náročná trať, ale takú mám rada. Všetko som vypustila z hlavy a sústredila sa len na jazdu, finálovú jazdu som si užila," prezradila po sobotňajšom finále Eliška Mintálová.

Prvenstvo si vyjazdila Austrálčanka Jessica Foxová, ktorá napokon ovládla aj hodnotenie SP v disciplíne. Pre ďalšie Slovenky Janu Dukátovú a Elenu Kaliskú bolo konečnou semifinále, klasifikovali ich až v tretej desiatke - Dukátovú na 25. priečke a skúsenejšiu Kaliskú na 29. pozícii.

V nedeľu sú v Prahe-Troji na programe súťaže kanoistiek a kajakárov.

Na pretekoch SP v Prahe pokračuje slovenská kvalifikácia o účasť na OH 2020 v Tokiu. Súčasťou internej kvalifikácie boli aj minulotýždňové preteky SP v nemeckom Markkleebergu, o právo predstaviť sa pod piatimi kruhmi budú Slováci bojovať aj na majstrovstvách sveta v španielskom Seu d'Urgell v závere septembra a v máji 2020 majstrovstvá Európy v Londýne.

V každej kategórii bojuje o účasť na OH trojica pretekárov. Ak nastane situácia, že niektorý z tria dosiahne matematicky nedostihnuteľný náskok už po troch pretekoch, nominačný boj sa uzavrie už po svetovom šampionáte. V opačnom prípade nominácia pokračuje a rozhodne sa až na ME v Londýne 2020.

Finále Svetového pohára vo vodnom slalome 2019 - Praha-Troja (ČR) - sobota:
C1M - finále: 1. Matej Beňuš (SR) 100,26 (0), 2. Kirill Setkin (Rus.) 102,43 (0), 3. Luka Božič (Slovin.) 103,42 (2), ... 5. Michal Martikán (SR) 104,04 (2), 10. Alexander Slafkovský (SR) 110,15 (4)
K1Ž - finále: 1. Jesicca Foxová (Aus.) 101,11 (0), 2. Ana Satilová (Braz.) 103,98 (0), 3. Eva Terčeljová (Slovin.) 104,30 (0), 4. Eliška Mintálová 105,64 (0), ... v semifinále: 25. Jana Dukátová 114,91 (4), 29. Elena Kaliská (obe SR) 118,53 (6) - nepostúpili do finále

Konečné poradie v SP 2019:
C1M: 1. Matej Beňuš (SR) 289 bodov, 2. Luka Božič (Slovin.) 287, 3. Michal Martikán 248, ... 5. Alexander Slafkovský (obaja SR) 229
K1Ž: 1. Jesicca Foxová (Aus.) 278 bodov, 2. Eva Terčeljová (Slovin.) 265, 3. Corinna Kuhnleová (Rak.) 248, ... 9. Eliška Mintálová 166, 18. Jana Dukátová 129, 26. Elena Kaliská (všetky SR) 75