Novinky - 08.09.2019 07:39

US Open ovládla kanadská tínedžerka Andreescová

Zdroj: sita

Mladá Kanaďanka Bianca Andreescová sa stala senzačne víťazkou ženskej dvojhry na US Open v New Yorku a vo veku 19 rokov a 83 dní sa teší z prvého grandslamového titulu v kariére. Andreescová nasadená ako pätnásta zdolala vo finále turnajovú osmičku Američanku Serenu Williamsovú 6:3, 7:5. Zápas trval 99 minút a víťazka premenila tretí mečbal, druhý pri podaní súperky. Andreescová v aktuálnom "online" renkingu WTA poskočila z 15. na 5. miesto. Jej finálovej súperke S. Williamsovej bude v pondelkovom oficiálnom vydaní svetového rebríčka patriť 9. priečka.

Vo finále to bol historický súboj generácií. Zatiaľ čo S. Williamsová o 19 dní oslávi 38. narodeniny, Andreescová je ročník narodenia 2000. Rozdiel 18 rokov a 263 dní medzi finalistkami grandslamového turnaja je najvyšší v tzv. otvorenej ére v tenise. Tínedžerka v newyorskom finále bola naposledy predtým Dánka Carolina Wozniacka presne pred 10 rokmi, ale neuspela.

Andreescová získala titul vo Flushing Meadows vo svojom debute na tomto podujatí a stala sa prvou kanadskou víťazkou turnaja tzv. veľkej štvorky v tenisovej "open ére". Pred US Open uspela aj vo finále prestížneho turnaja v Toronte, čo znamená, že sériu víťazných zápasov natiahla už na trinásť. Andreescová si z New Yorku odnáša víťazný šek na 3 850 000 USD pred zdanením, S. Williamsová polovicu z tejto sumy.

Serena Williamsová nevyužila ďalší pokus o vyrovnanie historického rekordu 24 grandslamových titulov, ktorý zatiaľ patrí iba Austrálčanke Margaret Courtovej. Bývalá svetová jednotka nezvládla štvrté grandslamové finále za sebou, v rozhodujúcom súboji o titul neuspela nedávno na Wimbledone proti Simone Halepovej, vlani na Wimbledone proti Angelique Kerberovej aj pred rokom na US Open proti Naomi Osakovej. Serena má vo vrecku 23 grandslamových titulov, ale ten posledný sa datuje k januáru 2017 z Australlian Open. Teda ešte pred jej súťažnou prestávkou spôsobenou materstvom a založením si rodiny. Serena nepridala 102. víťazný zápas počas kariéry v New Yorku a neprekonala rekordný zápis seba aj krajanky Chris Evertovej. Šesťnásobná šampiónka Serena prvýkrát vyhrala US Open presne pred 20 rokmi, keď ešte nemala osemnásť a je finálová súperka Andreescová nebola na svete.

Dvojhra žien - finále:
Bianca Andreescová (Kan.-15) - Serena Williamsová (USA-8) 6:3, 7:5