Novinky - 09.09.2019 12:16

Basketbalový škandál na MS. Rozhodcovia vyradili Litvu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

MS v basketbale mužov sa pomaly preklápa do svojej finálnej fázy a celkom prekvapujúco sa v hre stále drží Česká republika, Poľsko či Dominikánska republika. Mimo hry sú naopak viaceré výbery, s ktorými sa počítalo o poznanie ďalej, napríklad taká Litva. Tá sa však po vypadnutí cíti výrazne poškodená a jej sťažnosť uznala aj Medzinárodná basketbalová federácia, ktorá suspendovala rozhodcov Daniela Garcíu Nievesa a Antonia Condeho, ktorí pískali jej duel s Francúzskom. Prehra o tri body však ostala v platnosti.

Kontroverzia prišla v poslednej minúte, keď mala Litva dvojbodové manko a Jonas Valančiunas dostal k dispozícii dva trestné hody. Prvý premenil, druhý pokus sa kĺzal po obruči, až ho vyrazil Francúz Rudy Gobert. Lenže pri obrannom doskoku sa celkom jednoznačne dotkol rukou obruče, čo malo podľa pravidiel viesť k pripísaniu bodu Litovcom. Ani jeden z arbitrov si to nevšimol napriek tomu, že sa obruč ešte hodnú chvíľu triasla a na posúdenie situácie si nevyžiadali ani video technológiu.

Francúzsko ostalo vo vedení a v absolútnom závere ho ešte zvýšilo na konečných 78:75. Zaistilo si tým účasť medzi najlepšou osmičkou šampionátu, zatiaľ čo výber z Pobaltia už ďalej určite nepostúpi. "Netreba mimoriadnu inteligenciu na to, aby ste zastavili hru a šli sa pozrieť na video. K tomu úplne stačí poctivosť. Títo chlapci boli dva mesiace bez svojich rodín, bez nároku na odmenu, zaslúžia si rešpekt, no je veľmi smutné, že niektorí ľudia si nevážia tento šport," rozčuľoval sa po zápase tréner Dainius Adomaitis.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora