Novinky - 15.09.2019 14:36

Slovenský Daviscupový tím hlási sobotnú úľavu

Zdroj: sita

Slovenskí tenisti zvládli domáci duel I. skupiny euro-africkej zóny proti Švajčiarsku a vďaka triumfu 3:1 na zápasy si zahrajú v budúcoročnej kvalifikácii o účasť na záverečnom turnaji Davisovho pohára, ktorý bude hostiť Madrid. Mužstvo vedené nehrajúcim kapitánom Dominikom Hrbatým síce na domácej pôde v Bratislave potvrdilo úlohu favorita, ale najmä v piatkových dvojhrách sa netrápilo a svoju česť muselo zachraňovať v sobotu.

Úvodný hrací deň vôbec nevyšiel slovenskej singlovej jednotke Martinovi Kližanovi, ktorý prehral v dvoch setoch so Sandrom Ehratom. Andrej Martin však v nasledujúcom vyrovnanom súboji zdolal Henriho Laaksonena a naštartoval slovenský stroj. V sobotu prišli dve hladké víťazstvá. Duo Filip Polášek, Igor Zelenay triumfovalo vo štvorhre nad párom Jerome Kym, Henri Laaksonen 6:3, 6:3 a Norbert Gombos v rozhodujúcom singli deklasoval Laaksonena 6:1, 6:1 za 51 minút.

Rodák z Galanty pritom do poslednej chvíle nevedel, či dostane priestor v zápase. Napokon na pozícii slovenskej jednotky nahradil trápiaceho sa Kližana. "Som veľmi šťastný, pretože moje posledné zápasy v Davisovom pohári neboli najlepšie. Prežil som veľké sklamania, a tak je to neskutočný pocit rozhodnúť zápas. Kapitán mi povedal, nech sa pripravím, ale nevedel som, či budem hrať. Dostal som šancu, využil som ju a ďakujem za ňu," povedal do mikrofónu RTVS 29-ročný Norbert Gombos.

Po piatkovom slabšom rozbehu prišla v sobotu veľká úľava. Dve jasné víťazstvá a postup do budúcoročného súboja o účasť na záverečnom turnaji potešili aj Hrbatého. "Štvorhra bola kľúčová k úspechu, naštartovalo to aj ďalších chalanov. Igor s Filipom predviedli dobrý výkon, najmä v prvom sete. Potom sa začali trochu ponáhľať, bolo to tesnejšie, ale ukázali skúsenosti a boli nebezpeční. Dobre returnovali, dostávali sa na brejkbaly a dotiahli to do víťazného konca. Vo dvojhre som mal dilemu, koho postaviť. Ráno som sa rozohrával s Norom Gombosom, videl som, že je pokojný. Nemal predzápasovú nervozitu. Napokon hral úžasný tenis, nesnažil sa prestrieľať súpera. Potom prišli chyby Laaksonena. Musel začať riskovať, vymýšľať a to nie je jeho hra," zhodnotil slovenský nehrajúci kapitán pre RTVS.

V tomto roku prešiel Davisov pohár zmenou hracieho formátu. Namiesto celoročných súbojov reprezentačných družstiev sa bude súperiť o "šalátovú misu" na novembrovom podujatí v Madride, kde sa predstaví dovedna 18 tímov. Slováci medzi elitou budú chýbať, ale vďaka triumfu nad Švajčiarskom sú v hre o účasť v roku 2020. "Ak chlapci hrajú svoje najlepšie singlové výkony, asi by sme tam neboli najhorší, ale na svetové tímy by sme asi nemali. Martin Kližan nemá ideálnu formu, ďalší singlisti nemajú toľko skúsenosti. Myslím si však, že sa pohybujeme na hrane tejto elitnej skupiny," doplnil Hrbatý.