Novinky - 02.10.2019 19:31

Viac olympionikov do MMA? Kodaň priniesla nový trend

Zdroj: huste.tv/youtube

Pri počiatkoch MMA sa veľa hovorilo o potrebe toho, aby boli jednotliví bojovníci univerzálnejší. Boxer stratil šancu na úspech v momente, ako sa boj preniesol na zem, džudisti zase neboli nayknutí inkasovať kopy a údery do hlavy, čo im dávalo jedinú možnosť - zrealizovať úspešný strh. Rokmi sa šport vyformoval tak, že každý je schopný bojovať v stoji aj na zemi, hoci má svoje preferencie. Do mierneho kontrastu s tým sa dostáva fakt, že sa na svetlo pretláčajú bývalí olympionici, ktorí sa roky venovali výlučne jednému bojovému štýlu.

Kusisko roboty pre to spravil Dán Mark Madsen, ktorý minulý víkend na turnaji UFC v Kodani zdolal Danila Belluarda, profesionálnu bilanciu zlepšil na 9-0 a dá sa očakávať, že sa v krátkom čase dostane k duelom s poprednými súpermi vo welterovej váhe. Ide pritom o bývalého profesionála v grécko-rímskom zápasení, ktorý v roku 2016 bral z Ria striebornú olympijskú medailu a ďalších päť cenných kovov pozbieral z majstrovstiev sveta. Prvý pokus v zmiešaných bojových umeniach pritom absolvoval v roku 2013 a do konca roka 2018 mal na konte len dva odbojované zápasy. Potom začal venovať viac času tomuto športu a víťazstvá rapídne pribúdali.

Odhodlanie tým zrejme dodal viacerým olympijským zápasníkom a zameral viac pozornosti aj na tých, ktorí podobným spôsobom medzi športami presedlali, ale doteraz neboli braní príliš vážne. Prakticky okamžitá reakcia prišla z Poľska a na začiatku decembra sa v Gliwiciach v rámci turnaja prestížneho KSW stretne Damian Janikowski so Szymonom Koleckim. Pre bitkárov zo strednej váhovej kategórie pôjde len o siedmy respektíve deviaty profesionálny MMA zápas. Janikowski však je bronzovým medailistom v zápasení z OH v Londýne, zatiaľ čo Kolecki je bývalým mimoriadne úspešným vzpieračom.

Nie je to pritom tak dávno, čo sa čelní predstavitelia Oktagon MMA začali vo veľkom zaujímať o čerstvého majstra sveta v džude Lukáša Krpálka. O českom olympionikovi zatiaľ žiadne konkrétne indície smerujúce do klietky neexistujú, ale trendy vo svete hovoria celkom jasne.