Bojové športy - 12.10.2019 14:09

Veľká vec v MMA. Dve uznávané organizácie spoja sily

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Vo svete zmiešaných bojových umení si razí každá organizácia svoju vlastnú cestu a promo buduje okolo svojich vlastných bojovníkov. Napriek tomu má americký Bellator s japonským Rizinom k sebe dlhšiu dobu pomerne blízko a potvrdia to aj decembrovým megaeventom.

Záver kalendárneho roka je tradične obdobím, kedy sa snažia promotéri vyvrcholiť dvanásť mesiacov snahy mimoriadne zaujímavým podujatím. Rizinu minuloročný ťah so zaangažovaním boxera Floyda Mayweathera nevyšiel, a tak tento rok vsadí na istotu. Oficiálne bude mať podujatie názov "Bellator: Japan". Pôjde vlastne o prvý bellatorový turnaj na japonskej pôde a jeho dejiskom bude Super Arena s Saitame, ktorá pojme za normálnych okolností 36 500 divákov. Tri zápasy budú konfrontáciou bellatorovej hviezdy proti hviezde Rizinu ako "vyzývateľské zápasy" a o zlatý klinec sa postarajú dve legendy.

"Na premiéru Bellatoru v Japonsku sme chceli priniesť masívny turnaj a bojovníkov, s ktorými sa miestni fanúšikovia jednoznačne stotožnia. Vzhľadom na históriu MMA a obzvlášť prínos Japonska, to bude šou, ktorú nikto nebude chcieť zmeškať. Už teraz sa teším, keď pred vypredanou halou vkročí do klietky Fedor a 'Rampage', bojovníci, ktorých kariéry fanúšikovia sledujú od úplného začiatku," vyhlásil prezident Bellatoru Scott Coker a oznámil tak, ktorí dvaja bojovníci vstúpia do akcie v hlavnom zápase večera. Pre Rusa Fjodora Emelianenka to bude už 44. profesionálny kariérny zápas a zdolaný bol doteraz len šesťkrát. Quinton Jakcson absolvoval ešte o sedem zápasov viac, do januára 2013 bol súčasťou UFC a následne sa zaradil medzi najväčšie hviezdy konkurenčnej organizácie.

Kým Američan absolvoval dvanásť zápasov v Ultimate Fighting Championship, kde patril medzi špičku poloťažkej váhy, Rus súčasťou tejto organizácie pre osobný konflikt s jej prezidentom nikdy nebol. Má však bohaté skúsenosti zo Strikeforce či Pride, kde sa stal na začiatku milénia absolútnym kráľom ringu a v Ázii sa vďaka tomu stal mimoriadne obľúbeným bojovníkom. Hoci mali Emelianenko a Jackson v kariére množstvo spoločných súperov - Ryan Bader, Chael Sonnen, Fabio Maldonado či Dan Henderson - proti sebe doteraz nikdy nestáli. Už teraz je zrejmé, že pôjde o veľkolepú udalosť, a to fanúšikovia naďalej vo veľkom diskutujú, kto by mohol obstarať avizované "vyzývateľské zápasy". V našom prostredí sa na túto tému najviac diskutovalo o Čechovi Jiřímu Procházkovi, ktorého súperom by mohol byť Ryan Bader. Čech však má na október naplánovaný duel s Fabiom Maldonadom, navyše stretnutie takýchto hviezd by si jednoznačne zaslúžilo byť hlavným zápasom vlastného eventu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora