Novinky - 14.10.2019 17:39

Čo všetko sa musí stať, aby Lewis Hamilton nezískal titul?

Zdroj: Tomáš Horváth

Po veľkej cene Japonska, ktorú v nedeľu ráno vyhral najmä vďaka skvelému štartu Valtteri Bottas, je jasné, že konštruktérsky titul putuje po šiestykrát v rade do Nemecka zásluhou Mercedesu. Taktiež sa vykryštalizovala situácia okolo titulu jednotlivcov, ktorý v tomto momente môžu získať už len dvaja jazdci – Lewis Hamilton a Valtteri Bottas.

Hegemónia nemeckej stajne

Mercedes od roku 2014 nepustil na trón žiadneho z konkurentov a vyrovnal tak rekord Ferrari z rokov 1999 až 2004, kedy sa talianskej stajni podaril rovnaký kúsok. Družina okolo šéfa tímu Tota Wolffa tak môže oslavovať a to rovno dvojnásobne. Vďaka bodovým zápisom Bottasa s Hamiltonom a len siedmemu miestu Charlesa Leclerca je v tomto momente jasné, že štyri preteky pred koncom sezóny sa o titul pobije už iba dvojica strieborných šípov. Britský pilot aktuálne má na čele náskok 117 bodov pred tretím Leclercom, čo je nedosiahnuteľný náskok, keďže maximum z posledných štyroch veľkých cien je 104 získaných bodov. Druhý Valtteri Bottas momentálne stráca 64 bodov a môže tak ešte zabojovať o trón Formuly 1, no bude to mať mimoriadne náročné.

Majstrovská kalkulačka v plnom zaťažení

V tejto chvíli, štyri preteky pred koncom sezóny 2019, sa tak začína matematika. Lewis Hamilton má na prvý pohľad komfortný náskok a v najbližších pretekoch v Mexiku už teoreticky môže potvrdiť svoj šiesty titul majstra sveta. Ak Hamilton v Mexiku vyhrá a Bottas skončí na piatej, resp. horšej priečke, je rozhodnuté. Za istých okolností môže britskému pilotovi stačiť aj horšie umiestnenie na potvrdenie titulu v najkratšom možnom čase. Ak sa však zatiaľ päťnásobný majster sveta nechce pozerať na výsledky svojho tímového kolegu, na zaistenie titulu potrebuje jedno víťazstvo a vo zvyšku pretekov sa aspoň raz musí umiestniť minimálne na šiestom mieste. V prípade, že Hamilton do konca sezóny už nezvíťazí a naopak triumfovať bude Bottas, šampionát britský jazdec ovládne po dvoch druhých miestach a jednom umiestnení na minimálne ôsmom mieste.

Boj o pódiové priečky

Bez ohľadu na to, ako dopadne súboj o majstrovský titul, fanúšikovia budú svedkami obrovského boja o celkové druhé a tretie miesto. Na pomyselnom pódiu sa momentálne nachádza fínsky jazdec Valtteri Bottas s náskokom 53 bodov pred tretím Charlesom Leclercom. Štvrtý Max Verstappen a piaty Sebastian Vettel strácajú na Bottasa zhodne 62 bodov. Prvý pohľad hovorí, že by si mal Bottas druhú priečku ustrážiť, no Formula 1 je šport, v ktorom nič nie je isté a tak rozhodne netreba odpisovať trojicu Leclerc, Verstappen a Vettel. Ak by to aj na striebornú pozíciu nevyšlo, spomínaná trojica to môže rozbaliť v súboji o tretie miesto medzi jednotlivcami, ktoré je taktiež veľmi prestížne. Paradoxne najhoršie má v tejto chvíli rozdané karty Verstappen, v neprospech ktorého hovorí aktuálna forma. Jazdci Ferrari naopak prežívajú lepšie obdobie, keď sa po víťazstvách Leclerca chytil aj Vettel a tak to ešte na konci sezóny môže byť zoradené postupne podľa tímov.

V tejto chvíli je teda jasné, komu zo spomínaných jazdcov bude spánok robiť najmenšie problémy. Lewis Hamilton míľovými krokmi kráča za šiestym majstrovským titulom, ktorý môže oslavovať už v Mexiku. Jediným konkurentom je jeho tímový kolega Valtteri Bottas. Ten má istú zmluvu na budúci ročník a tak zrejme nebude veľmi brániť Hamiltonovi na ceste na trón. Alebo nastane v Mercedese prevrat?