Novinky - 14.10.2019 23:30

Kto žiari a kto sklamal v novej sezóne NFL ?

Martin Pohanič Autor: Martin Pohanič | Zdroj: Martin Pohanič/youtube

Najkvalitnejšia liga amerického futbalu na svete NFL je v polovici októbra už tradične v plnom prúde, a tak nastal čas obzrieť sa za najdôležitejšími udalosťami úvodnej časti novej sezóny.

​Z jubilejného stého ročníka súťaže ubehlo 6 týždňov a aj keď je februárový Super Bowl ešte v nedohľadne, tak je už jasné, ktoré tímy to s útokom na najvyššie priečky myslia vážne. V lige nájdeme momentálne už len 2 neporazené tímy. Sú nimi úradujúci šampióni New England Patriots (6-0) a oveľa prekvapivejšie aj družstvo z opačnej konferencie NFC San Francisco 49ers (5-0).

Fakt, že Patriots zatiaľ pohodlne kráčajú za ďalšou účasťou v play off, už v zámorí neprekvapuje vôbec nikoho. Azda najväčšia osobnosť tohto športu, nestarnúci quarterback Tom Brady, ani v 42 rokoch neprestáva udivovať a spoločne s legendárnym trénerom Billom Belichickom valcujú každého, kto im príde do cesty.

Zato 49ers na čele po tretine sezóny čakal málokto. Veľkú zásluhu na tom má ich doposiaľ priam nepriepustná obrana a fakt, že sa tomuto tímu konečne vyhýbajú zranenia. Tohtoročný príbeh San Francisca je o to zaujímavejší, že minulý ročník zakončilo s negatívnou bilanciou 4 výhier a 12 porážok.

Skvelo si zatiaľ aj napriek zraneniu svojej najväčšej hviezdy, quarterbacka Drewa Breesa, počínajú aj futbalisti New Orleans Saints (5-1), či tradične silní Seattle Seahawks (5-1). Predovšetkým druhý menovaný celok to ale vzhľadom na ťažkú divíziu nemusí mať v ďalšom priebehu jednoduché. 

Zdroj: NFL.com

​​Solídne štarty za sebou majú aj družstvá Green Bay Packers (4-1), Buffalo Bills (4-1) a niekoľko ďalších tímov so 4 výhrami a 2 porážkami. Z nich by som vyzdvihol najmä výkony Kansas City Chiefs, ktorým ale po perfektnom štarte začína dochádzať para a v nedeľu prehrali s Houstonom už 2. zápas za sebou. Napriek tomu ale majú vo svojom strede kandidáta na MVP Patricka Mahomesa, ktorý vedie ligu v počte nahádzaných yardov a vo svojej 3. sezóne v NFL sa definitívne zaradil medzi jej najlepších hráčov.

Poďme sa ale pozrieť aj na opačný koniec tabuľky, kde na prvú výhru stále čakajú Miami Dolphins (0-5) a Cincinnati Bengals (0-6). Najmä u Dolphins sa niet čomu diviť, keďže ich vedenie ešte pred štartom nového ročníka vymenilo hneď niekoľko špičkových hráčov za výbery v drafte. Sezónu už ale pravdepodobne predčasne zabalili aj vo Washingtone (1-5) a trochu prekvapivo aj v Atlante (1-5). Hlavne trápenie Falcons je pre mnohých veľkým prekvapením a zrejme im už nepomôžu ani tradične skvelé výkony skúseného Matta Ryana.

Sklamaním sú zatiaľ bezpochyby aj výsledky Clevelandu Browns (2-4), Pittsburghu Steelers (2-4), ale aj Los Angeles Chargers, či Jacksonville Jaguars so zhodne pasívnou bilanciou. Predovšetkým fanúšikovia Browns si už musia búchať hlavu o stenu, pretože ich obľúbencom pred sezónou vzhľadom na drahé akvizície konečne viacerí predpovedali vydarený rok. Ten sa ale zatiaľ v Ohiu rozhodne nekoná. V Pittsburghu za nevydarený štart môže pre zmenu zranenie stálice na pozícií quarterbacka Bena Roethlisbergera.

Martin Pohanič

Martin Pohanič

Viac článkov od autora