Novinky - 06.11.2019 21:51

Hráčka mala na dosah výhru nad mužom zo svetovej špičky

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

V máloktorom športovom odvetví sa na súťažnej úrovni konfrontujú ženy s mužmi. Máloktorá disciplína na to vytvára podmienky, no o to väčšia pozornosť je venovaná podujatiam, na ktorých sa podobné duely môžu uskutočniť. Príklad ponúkol tento týždeň snooker, šport príbuzný biliardu, kde sa takmer hráčke podarilo zdolať profesionálneho hráča z elitnej svetovej desiatky. Podmienky na to vytvoril turnaj Champion of Champions, ktorý svoju históriu píše od roku 1978. Onedlho bol pre divácky nezáujem prerušený, ale po "boome" okolo tejto hry v aktuálnom desaťročí ho znovu obnovili.

Súčasťou turnaja je šestnásť najlepších hráčov sveta. Zoznam účastníkov je tvorený na základe výsledkov z 26 rôznych turnajov, vrátane majstrovstiev sveta, Grand Prix, China Open, English Open či Shanghai Masters. Pred aktuálnym ročníkom do zoznamu pribudlo aj 27. podujatie s kvalifikačnou miestenkou - ženské majstrovstvá sveta. Tie v Thajsku ovládla Reanne Evansová a mohla si tak zahrať s elitnými hráčmi sveta. Prvé kolo jej do cesty postavilo krajana Shauna Murphyho, ktorý je profesionálom o desať rokov dlhšie, je bývalým majstrom sveta, bývalou svetovou trojkou a aktuálne ôsmy hráč svetového renkingu. Nechýbalo veľa a zrodila by sa veľká senzácia. V zápase hranom na štyri víťazné hry viedol Murphy už 3-0, ale potom sa súperka dostala do zápasu parádnym spôsobom. Dotiahla skóre na 3-3 a víťaza musel určiť až rozhodujúci siedmy frame.

"V závere som ho už mala takmer na lopatkách," povzdychla si Evansová v rozhovore pre rádio vysielanie BBC. "V úvode som hrala veľmi zle, ale keď som vyhrala prvý frame, dostala som sa do toho. Prestala som byť nervózna a zrazu som sa cítila oveľa sebavedomejšie a odhodlanejšie," opísala svoje zlepšenie v stretnutí. Po ňom sa veľa hovorilo o pozícii, s ktorou vstupovala do zápasu. V ženskom snookri je obrovským pojmom, avšak všetka pozornosť bola doteraz venovaná len mužom. Viacerí, vrátane jej premožiteľa, jej vzdali obrovskú poklonu a vyzdvihli množstvo úspechov, ktoré s tágom v ruke dosiahla. "Ďakujem Shaunovi za slová rešpektu, ale je naozaj frustrujúce, keď vo svojom športe dosahujete veľké úspechy, ale nikto vás za to neuznáva. Stále existujú napríklad kluby, v ktorých vám nedovolia hrať, pretože sú tam zaužívané isté stigmy," načrtla niečo málo zo svojich skúseností.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora