Novinky - 11.11.2019 08:21

Totálny kolaps v nehostinných dubajských podmienkach

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Podávanie atletických výkonov v nehostinných podmienkach bude ešte s blížiacou sa olympiádou v Tokiu veľmi horúcou témou. V týchto dňoch sa s horúčavami pasujú para športovci, a to v Dubaji. Len 6. októbra skončili MS v ľahkej atletike v Katare a od štvrtka sa do akcie dostali hendikepovaní športovci. Cenné kovy sa udeľujú v dvanástich mužských disciplínach, jedenástich ženských a jednej zmiešanej (štafeta na 4x100 metrov).

Teploty vystúpili značne cez 30°C, vzduch bol dusný a za týchto podmienok sa športovci snažia zo seba vymaniť maximálny výkon. V behu na 400 metrov si to odniesla Juliana Ngleyová Moková z Angoly, ktorá sa do cieľa už nedostala a športovisko opúšťala v intenzívnej opatere medikov. Obrázky jej totálne vyčerpaného tela sa rýchlo rozšírili internetom a rozvírili intenzívne diskusie o tom, či blízky východ je skutočne lokalitou, v ktorej by sa mali veľké športové podujatia organizovať.

Na vozíku bola angolská atlétka odprevadená mimo štadióna a tam ju vrátili do bdelejšieho stavu. "Svetová paraatletika má jasne nastavené teplotné podmienky a opatrenia, ktoré boli úspešne aplikované na MS v Dauhe aj na ME v Berlíne. Rovnaký protokol je využívaný aj v Dubaji a platiť bude aj počas paralympiády v Tokiu," bránia sa organizátori v oficiálnom vyhlásení, pričom takéto teploty v metropole Spojených arabských emirátov očakávali a pripravili aj viaceré opatrenia k tomu, aby sa atléti s nimi dokázali vyrovnať. Viacerí účastníci šampionátu pritom pred podujatím avizovali, že ich dejisko nenecháva pokojne spávať.

"Sú tam veľmi veľmi vysoké teploty. Nanešťastie, trpím zníženou znášanlivosťou tepla," konštatovala pre BBC britská paracyklistka Kadeena Coxová. Za veľa hovorili aj skúsenosti z katarskej Dauhy, kde svoju atletickú disciplínu nedokončili viacerí športovci, vrátane slovenského chodca Mateja Tótha. Viacerých okrem toho chytilo za srdce aj gesto Braima Suncara Daba na päťkilometrovej trati, keď pomohol vyčerpanému a zničenému Jonathanovi Busbymu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora