Novinky - 28.12.2019 15:33

Najlepším jazdcom dekády Hamilton. V tesnom závese Vettel

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Instagram

Rok 2019 sa pomaly blíži ku svojmu koncu a rovnako tak sa skončí aj celá dekáda trvajúca od roku 2010. To je priestor na rôzne štatistiky, čísla a grafy, ktoré ukazujú a mapujú výkony jednotlivých športovcov. S podobnou štatistikou prišli aj vo Formuly 1, kde poverené osoby spočítali získané body jazdcov za poslednú dekádu. Výsledky príliš prekvapivé nie sú. Vedie Lewis Hamilton pred Sebastianom Vettelom.

Práve od začiatku končiacej sa dekády prešla kráľovná motoršportu na nový bodový systém, ktorý víťazovi Veľkej ceny pridelí až 25 bodov. V uplynulej sezóne sa k tomuto bodovaniu pridal aj bonusový bod za najrýchlejšie kolo v pretekoch, ktorý bol udeľovaný aj v rokoch 1950-59. Rátanie všetkých získaných bodov od roku 2010 teda nebolo ovplyvnené zmenou formátu ich prideľovania, čo robí štatistiku objektívnejšou.

Podľa predpokladov je na prvom mieste britský pilot Lewis Hamilton, ktorý počas posledných desiatich sezón nazbieral 3175 bodov a ako jediný sa tak dostal nad hranicu troch tisícok. Viac ako tristo bodov stráca na druhom mieste Nemec Sebastian Vettel s 2860 bodmi, no za touto dvojicou je už priepastný rozdiel. Na tretej priečke sa totiž umiestnil dnes už bývalý pilot F1 Nico Rosberg, ktorý nazbieral 1519 bodov, no treba podotknúť, že posledné tri roky sa už v seriáli Formuly 1 neobjavoval.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

The decade belongs to... . #F1 #Formula1 #LewisHamilton

Príspevok, ktorý zdieľa FORMULA 1® (@f1),

Z aktívnych pilotov sa do rebríčka dostali ešte Fíni Valtteri Bottas a Kimi Räikkönen. Obaja získali podobný počet bodov. Jazdec Mercedesu je v štatistike piaty so ziskom 1289 masjtrovských bodov, zatiaľčo jeho krajan zaknihoval o deväť bodov menej. Štyria zo šiestich zverejnených pilotov stále majú šancu svoje historické štatistiky vylepšovať. Dekáda je ale uzatvorená a v tej ďalšej môžu vyskočiť mená ako Charles Leclerc, Max Verstappen či Lando Norris.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora