Novinky - 20.01.2020 20:04

Padol v nich maratónsky rekord. Výnimočné tenisky zakážu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Zabehnúť maratón pod dve hodiny, to bola méta, ktorá dlho dráždila športovcov, organizátorov, vedcov a aj odevný priemysel. Hviezdny špecialista na dlhé trate Eliud Kipchoge spojil sily so značkou Nike. Výsledkom bola špeciálna obuv "Nike Vaporfly" a v nej sa Keňanovi podarilo tento čas prekonať. Stalo sa tak minulý rok vo Viedni a do cieľa vbehol v čase 1:59:40.

Výkon okamžite vyvolal kontroverzie a nový svetový rekord nebol oficiálne uznaný. Táto obuv pomohla aj jeho krajanke Brigid Kosgeiovej, ktorá v októbri vyhrala maratón v Chicagu v ženskom svetovom rekorde 2:14:04, svoje osobné maximum vylepšila o štyri minúty a druhá Radcliffeová do cieľa vbehla s vyše osemdesiatsekundovým mankom. Niet divu, že sa začali odborníci zaoberať tým, či sú tenisky v súlade so všetkými predpismi a pravidlami. Dôkladná analýza sa chýli ku koncu a jej výsledkom bude s najväčšou pravdepodobnoťou ich zakázanie na vrcholných podujatiach.

Problémom je podrážka, ktorá obsahuje penu a uhlíkové vlákna. Tie zvyšujú pružnosť a každý krok je vďaka tomu jednoduchší a o čosi dlhší. Rekordný Kosgeiovej čas pritom ostane v platnosti a žiadneho trestu sa víťazka siedmich maratónov obávať nemusí. Nedopustila sa priestupku, no tieto skúsenosti povedú kompetentných k zavedeniu nových pravidiel. Tie obmedzia hrúbku podrážky a využitie uhlíkových vlákien v nich. Písať sa bude o konkrétnych centimetroch či gramoch, pričom doterajšie predpisy hovorili len o "primeranej dostupnosti" obuvi a o tom, že nesmie poskytovať bežcovi "neprimeranú výhodu".

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora