Novinky - 02.02.2020 11:39

Paulína Fialková odhodlaná uspieť napriek neistému kolenu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Biatlonoví priaznivci majú 12. február dlho poctivo zapísaný v kalendári, keďže v talianskej Anterselve začínajú majstrovstvá sveta. Slováci budú počas nich venovať najviac pozornosti Paulíne Fialkovej, ktorá sa napriek zdravotným problémom v úvode sezóny cíti byť pripravená. Podujatie absolvuje po boku svojej sestry Ivony a na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici prezradila aj to, prečo bude trať podľa nej ťažkým orieškom.

Deviatu ženú aktuálneho poradia Svetového pohára trápilo koleno, no napriek tomu dokázala zaznamenať niekoľko výborných umiestnení. V Oberhofe na šprinte dobehla na šiestom mieste, šprint v Ruhpoldingu zakončila ešte o priečku vyššie a v stíhacích pretekoch v rovnakej destinácii bola druhá. "Koleno nie je úplne stopercentné a možno už ani nikdy nebude. Treba s ním pracovať a denne cvičiť. Chcela by som sa poďakovať aj môjmu fyzioterapeutovi, ktorý sa stará o to, aby koleno zvládlo pretekový aj tréningový nápor," priznala k téme svojho zranenia. Pozornosť teraz plne zameriava na plánované záverečné sústredenie v rakúskom Obertilliachu. Stredisko pozná veľmi dobre, cíti sa tam ako doma a v minulosti sa tam vždy dokázala optimálne pripraviť.

Na minuloročných majstrovstvách sveta v Östersunde brala výborné piate miesto vo vytrvalostných pretekoch a do prvej desiatky sa zmestila aj v Hochfilzene 2017 pri hromadnom štarte. Tohtoročná trať v Južnom Tirolsku podľa nej dá zabrať všetkým pretekárkam: "Trate sú tiahle, nie sú tam prudké stúpania alebo zjazdy. Každý meter sa musí 'odmakať' a je tam málo miest, kde si človek môže oddýchnuť. Strelnica je takisto náročná, pretože nasleduje po stúpaní a zvykne sa aj točiť vietor," Paulína Fialková nebude naším jediným želiezkom na MS. Podujatie absolvuje aj so sestrou Ivonou, ktorej by dopriala prelomový výsledok. "Priala by som jej to, pretože si to zaslúži. Veľmi dobre ju poznám, sme spolu nonstop, v lete trénovala tak ako ja a v tréningoch mi dýcha na chrbát. Určite na to má, ale bohužiaľ sa jej to zatiaľ nepodarilo pretaviť," skonštatovala 27-ročná biatlonistka na adresu svojej mladšej sestry.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora