Novinky - 02.02.2020 18:37

Chiefs alebo 49ers? Víťaza 54. Super Bowlu spoznáme už dnes v noci!

Martin Pohanič Autor: Martin Pohanič | Zdroj: nfl/youtube

Sezóna najkvalitnejšej ligy amerického futbalu dnes v noci vyvrcholí súbojom o všetko. Čaká nás 54. Super Bowl medzi San Franciscom 49ers a Kansas City Chiefs.

O pol jednej v noci nášho času sa v Amerike zastaví čas. Super Bowl totiž každoročne patrí k nasledovanejším športovým akciám nielen v Spojených štátoch, ale na celom svete. Tento rok bude dejiskom očakávaného duelu štadión Hard Rock v Miami. O prestížnosti finále svedčí aj fakt, že priemerná cena lístka sa aj tento rok vyšplhala na viac ako desaťtisíc dolárov.

Hľadať favorita medzi dvojicou 49ers a Chiefs je vskutku nadľudská úloha. Oba tímy sa počas celého ročníka prezentovali veľmi dobrou hrou a doposiaľ zvládli aj všetky nástrahy play off. Ukázali tak, že vedia zvládnuť tlak, ktorý k podobne vypätým zápasom neodmysliteľne patrí. 49ers vo finále konferencie NFC vyradili Green Bay Packers až nečakane hladko 37:20. Dominantný výkon po zemi predviedol menej známy running back Rasheem Mostert, ktorý nabehal až 220 yardov a quarterback Jimmy Garoppolo mu prakticky len predával loptu. 

Chiefs mali s prekvapením play off Tennessee Titans o niečo viac práce. Po polčase však predsa len zlomili odpor húževnatého súpera a zvíťazili 35:24. Už v druhom stretnutí za sebou ale zažili veľmi nevydarený začiatok a niečo podobné by sa im v Super Bowle už prepiecť nemuselo. Proti Titans nebol ťahúňom svojho tímu nikto iný ako 24-ročný quarterback Patrick Mahomes, autor 294 nahádzaných yardov a troch touchdownov.

Zdroj: wordpress

Dobrou správou pre fanúšikov útočného futbalu je pred výkopom Super Bowlu aj fakt, že v zápase roku proti sebe nastúpia dve pravdepodobne najlepšie ofenzívy NFL. Netreba opomenúť ani oboch trénerov Kylea Shanahana a Andyho Reida, ktorí v súčasnosti patria k najväčším vyznávačom ofenzívnej hry a diktovania tempa jednotlivých duelov. Konfrontácia útokov bude nesmierne zaujímavá aj preto, že kým 49ers dokážu loptu veľmi efektívne posúvať po zemi, Chiefs radšej volia pasové hry a využívajú tak talent skvelého Mahomesa. Ten má k dispozícii aj väčšie zbrane na pozíciách receiverov. 

Papierovo vyrovnané zápasy však často rozhodujú maličkosti, straty lopty či výkony málo známych hráčov. Celkom určite ale v Miami dnes v noci uvidíme fantastickú šou, ktorú tradične okorenia aj umelci svetového formátu. Hymnu pred začiatkom Super Bowlu zaspieva speváčka Demi Lovato, polčasovú prestávku zas spestrí vystúpenie Shakiry a Jennifer Lopez. Tešiť sa môžeme aj na reklamy, ktoré jednotlivé spoločnosti pripravujú špeciálne pre potrebu najväčšieho zápasu sezóny. 

Kto teda zdvihne nad hlavu trofej Vinca Lombardiho a komu zostanú len oči pre plač? Odpoveď na túto a mnohé ďalšie otázky spoznáme už v pondelok nadránom. Koho tipujete za víťaza vy? Hviezdy NHL to vidia takto!

Martin Pohanič

Martin Pohanič

Viac článkov od autora