Novinky - 11.02.2020 08:46

Kontroverznú obuv nezakážu, na OH zvýhodní desiatky športovcov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Zabehnutie maratónu pod dve hodiny bolo dlho veľkým cieľom nielen športovcov, ale aj nebežeckej časti tímu okolo nich. Ako veľkú výzvu to prijala najmä odevno-obuvná spoločnosť Nike a pripravila špeciálny model tenisiek, ktorých vlastnosti výkon atléta vylepšia o štyri až päť percent. Keňan Eliud Kipchoge v nich skutočne dokázal pokoriť 42-kilometrovú trať za necelých 120 minút, no okamžite sa začalo riešiť, či je to v súlade s predpismi. Medzinárodná atletická federácia pred olympiádou v Tokiu pripravila konkrétne zmeny pravidiel. Tie verejnosť vnímala ako útok proti známej značke. Lenže opak je pravdou. Firma dokázala pripraviť nový model, na mieru prispôsobený novým pravidlám a konkurencia už nedostane čas na reakciu.

Nový model sa má dostať na trh za takmer 300 eur, no podľa vedcov môže zlepšiť výkon maratónca až o osem percent. Boj proti technickému dopingu tak dostal obrovskú facku a v Tokiu pobežia viacerí olympionici, ktorí budú legálne zvýhodnení len vďaka tomu, že sú momentálne upísaní Nike. Benefit spočíva v podrážke, ktorá už odborníkmi dostala pomenovanie "trampolínová". Ľahká pena má perfektné vlastnosti pre pruženie a v nej je dokonca vložená karbónová doska, vďaka ktorej sa každý krok odráža s väčšou ľahkosťou. Upravené atletické pravidlá z 31. januára hovoria o maximálnej hrúbke 40 milimetrov a maximálne jednej vloženej odpružovacej doske. Nike tieto predpisy splnila až s podozrivo dokonalou presnosťou a model je veľmi podobný tomu Kipchogeho rekordnému.

Podmienkou IAAF je zároveň to, aby obuv nebola prototypom a na trhu bola k dispozícii minimálne štyri mesiace pred samotným podujatím. Keďže olympiáda v Japonsku začína koncom júla, opäť možno hovoriť o dokonalom naplánovaní. Nový model sa pritom ešte nepredáva a stále má trochu času k dobru. Konkurenční športovci sú zo vzniknutej situácie nešťastní. Írka Fionnuala McCormacková, ktorá sa chystá na svoje štvrté olympijské hry, kritizuje svetovú atletiku za podraz, slabošské správanie a vzdialenie sa od športových princípov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora