Novinky - 11.02.2020 12:19

Sex príčinou dopingu? TOTO nie je výhovorka

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Keď športovcom v tele namerali zvýšené hodnoty nepovolených látok, uchýlili sa už k rôznym odôvodneniam, výhovorkám a príbehom. Dávku kreativity do veci vniesla aj kanadská kanoistka Laurence Vincentová-Lapointeová. Na všeobecné prekvapenie, uspela. Zakázanú látku jej mala do tela dostať bývalý priateľ, ktorého meno sa bulváru zatiaľ vypátrať nepodarilo, cez pohlavný styk. Keďže nemalo ísť o profesionálneho športovca, lingadrol užíval a nachádzal sa v jeho tele. Ide o látku na steroidovej báze a medzi profesionálmi je zakázaná.

Rodáčka z Quebecu na Majstrovstvách sveta 2018 pozbierala tri zlaté medaily, no o pár mesiacov vyšiel najavo jej pozitívny nález na lingadrol. Kariéra bola tým prerušená a dokonca ohrozená. Takýto prehrešok by v najhoršom prípade vyniesol až štvorročný zákaz činnosti a po ňom ťažko predpokladať, že by sa vrátila ku svojmu zlatému ťaženiu. Celkovo dokázala na vrcholnom kanoistickom podujatí triumfovať jedenásťkrát. Dopingový nález v nej navyše prebral aj psychické problémy. "Ráno som mala problémy vstať z postele. Nevidela som žiadnu perspektívu, nič, čo by ma akokoľvek motivovalo," opísala krátko po dokázaní svojej neviny.

O samotnom procese dokazovania viac prezradil jej právnik Adam Kelvinas: "Hľadali sme ihlu v kope sena. Trvalo to celé mesiace, kým sme sa prepracovali k nejakému výsledku, až nám prišlo na um, že odoberieme vzorku z vlasov jej expriateľa a otestujeme prípravky, ku ktorých užívaniu sa priznal." Vincentová-Lapointeová bola celý čas presvedčená o svojej nevine. Hovorí, že v dnešnej dobe existuje množstvo spôsobov, ako si preveriť akékoľvek jedlo, lieky či výživové doplnky a vyvarovať sa zakázaným látkam. Keď vám však v tele niečo podobné nájdu, nenapadne vám riešiť, s kým ste sa v nedávnej dobe milovali. Tribunál jej verzii dal za pravdu a môže tak doháňať formu pre OH. Jej špecializáciou sú disciplíny C1 na 200 metrov a 5000 metrov, podobne ako C2 na päťstometrovej trati po boku Katie Vincentovej.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora