Novinky - 26.02.2020 09:47

Športovci pred voľbami vyzývajú na spoločné povstanie

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Blížiace sa parlamentné voľby mnohí považujú za najdôležitejšie, aké sa u nás uskutočnili za ostatných tridsať rokov. Ich význam zvýrazňujú aj mnohé športové osobnosti, ktoré sa stali súčasťou kampane organizácie Post Bellum. Tá bojuje proti prejavom diskriminácie, rasizmu, antisemitizmu či xenofóbie a upozorňuje, že podobné gestá nemožno prehliadať a ignorovať ani v tej najmenšej miere.

Tvárami videa so silným posolstvom je tenisový tréner Marián Vajda, hokejové osobnosti Michal Handzuš, Dominik Graňák, Marián Gáborík a Richard Lintner, tenisti Filip Polášek a Anna Karolína Schmiedlová, kajakár Juraj Tarr, kajakárka Martina Gogolová, basketbalová trénerka Natália Hejková, bývalá lyžiarka Veronika Velez Zuzulová, bývalý zápasník Jozef Lohyňa, boxer Tomi Kid Kovács, gymnastka Barbora Mokošová či lukostrelkyňa Alex Longová.

"História sa opakuje, preto si spomeňme, spomeňme si na tých, ktorí sa prizerali. Na tých, ktorí boli ticho. Na tých, ktorí nič nespravili. Na tých, čo len pokrútili hlavou. Spomeňme si na tých, ktorí hovorili: to prejde. Na tých, ktorí neverili, odmietli veriť, nechceli veriť. Spomeňme si na všetkých tých dobrých ľudí, počestných ľudí, všetkých tých ľudí, ktorí neboli nenávistní, ale silou svojho mlčania podporili nenávisť. A spomeňme si, ako sa hanbili a obviňovali samých seba. Preto si dnes a navždy musíme zapamätať, musíme si pamätať, že keď sme svedkami rasizmu, antisemitizmu, diskriminácie alebo nenávisti akokoľvek nenápadnej či zdanlivo bezvýznamnej, nemôžeme sa len prizerať, nesmieme sa len prizerať, nebuďme ticho. Nebuďme ticho. Musíme sa im postaviť. Musíme sa im postaviť spoločne. Spoločne. Spoločne," vyznieva v kampani pri prestrihoch na archívne zábery koncentračných táborov či rasisticky ladené incidenty novodobého Slovenska.

Podobnú kampaň pred časom pripravili už rapperi, novinári, folkloristi či herci.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora