Novinky - 04.03.2020 16:07

September či december? Tokio pripravené na náhradný termín

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Športové udalosti naprieč celým svetom sa rušia alebo prichádzajú o divákov pre rýchlo sa šíriaci koronavírus. V absolútnom pokoji nemôžu ostať ani najväčšie športové akcie v kalendárnom roku 2020, medzi nimi olympijské a paralympijské hry. Za ich dejisko bolo vybrané Tokio a japonská metropola sa o ne pre chorobu nehodlá nechať pripraviť. Podľa ministerky pre olympiádu Seiko Hašimotovú je k dispozícii pre celý aktuálny rok a bude schopné reagovať aj na prípadnú náhlu zmenu termínu.

Organizátori odmietajú akékoľvek špekulácie o tom, že by najväčší športový sviatok nemal prebehnúť od 24. júla do 9. augusta. Hrozbu však neberú na ľahkú váhu a v teoretickej rovine pracujú aj s inými variantmi. "Medzinárodný olympijský výbor má právo zrušiť olympijské hry, ak sa neuskutočnia v roku 2020. Môžeme si to interpretovať tak, že podujatie môže byť preložené na neskorší termín, ale musí sa konať v tomto kalendárnom roku," vyložila si Hašimotová oficiálne nariadenie. Sama sa pritom ako športovkyňa pod piatimi kruhmi predstavila a krajinu reprezentovala v rýchlokorčuľovaní aj dráhovej cyklistike.

Zároveň dodáva, že organizačný tím vynaloží maximálne úsilie na to, aby sa podujatie ukončilo v stanovenom termíne a aj v avizovaných dejiskách. Koronavírus pritom v Japonsku usmrtil dvanásť ľudí a nekonali sa preň viaceré testovacie a kvalifikačné podujatia.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora