Novinky - 13.03.2020 08:41

Púť olympijského ohňa započala, hoci s okresaným programom

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Tradícia neostane nedodržaná ani tento rok, hoci stále nie je isté, či sa vôbec Letné olympijské hry 2020 uskutočnia. V gréckej Olympii zapálili pochodeň s ohňom starovekou metódou - pomocou zrkadla a slnečných lúčov. Vôbec prvý raz ju ako prvá do svojich rúk prebrala žena. Po vzkriesení ohňa herečkou prezlečenou za kňažnú, ju uchopila Anna Korakakiová, dvojnásobná medailistka v streľbe z pištole na OH 2016 v Riu. Pre Grécko tým vystrelila dva zo šiestich cenných kovov, ktoré v Brazílii jeho reprezentanti ukoristili. V kolíske olympijských hier sa pochodeň zdrží týždeň a následne poputuje do Japonska.

Vzhľadom na súčasnú situáciu vo svete a varovania zdravotníkov, bude program olympijskej štafety výrazne okresaný, no k jeho zrušeniu nedôjde. Aj poslednou osobou, ktorá olympijský oheň odovzdá do japonských rúk, bude žena, konkrétne skokanka o žrdi Katerina Stefanidová. Pôvodným plánom bolo, že pochodeň príde do Európy slávnostne prebrať 140 detí z Ázie, ale z bezpečnostných dôvodov bol tento bod programu vypustený. Pochodeň bude dovezená na základňu protivzdušnej obrany Mijagi na severe krajiny. Jej cesta sa skončí na Novom národnom štadióne v Tokiu, ktorý má okrem olympiády hostiť aj paralympiádu na konci augusta.

Právo prebrať pochodeň sa spomedzi športovcov dostalo ženskej futbalovej reprezentácii Japonska, ktorá na MS 2011 vybojovala zlato. Svoju púť odštartuje vo Fukušime, ktorú pred necelými deviatimi rokmi zdevastovalo silné zemetrasenie, tsunami a výbuch jadrovej elektrárne. Najväčší športový sviatok roka má trvať od 24. júla do 9. augusta, no jeho organizácia je stále otázna. Medzinárodný olympijský výbor ani japonská vláda si žiadne zmeny v týchto dátumoch zatiaľ nepripúšťa, ale na teoretickej úrovni sa už pracovalo s možnosťami, že by sa všetko uskutočnilo v náhradnom termíne, prípade vôbec.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora