Novinky - 20.03.2020 16:15

Svet je v karanténe, ale šport nezmizol. Tieto súťaže sa stále hrajú

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: sita

Šíriaci sa koronavírus udrel aj do globálne prepojeného sveta športu. Celý rad podujatí zrušili, resp. odložili na neskoršie dátumy alebo zatiaľ na neurčito. Počas nastávajúceho víkendu mali v Taliansku a Nórsku vrcholiť Svetové poháre v zjazdovom lyžovaní aj biatlone, ale Petra Vlhová či sestry Paulína a Ivona Fialkové sú dávno doma na Slovensku v povinnej karanténe. V Taliansku sa mal v sobotu uskutočniť aj prvý cyklistický monument sezóny, takmer 300 km dlhé preteky Miláno - San Remo. Slávna Primavera sa prvýkrát jazdila v roku 1907 a odvtedy chýbala v cyklistickom programe sezóny len trikrát - vo vojnových rokoch 1916, 1944 a 1945.

Rovnako v týchto dňoch po celom svete osireli futbalové a zimné štadióny či basketbalové, volejbalové a hádzanárske palubovky. Zastavili sa aj všemocné zámorské súťaže NHL a NBA. Každé pravidlo má však aj svoje výnimky. Niekoľko športových odvetví stále pokračuje a ďalšie zasa vzhľadom na celosvetovú pandémiu nelogicky otvorili svoje brány v novej sezóne. Reč je o najvyššej futbalovej súťaži v Bielorusku, ktorá sa už začala prvým kolom a dokonca za účasti divákov. "Situácia s koronavírusom vôbec nie je kritická. Prečo by sme nemohli začať novú sezónu? Máme v Bielorusku vojnu alebo výnimočný stav?," spýtal sa šéf bieloruského futbalu Vladimir Bazanov na zväzovom portáli.

Šport sa celkom nezastavil ani v Austrálii, kde sa hrá najvyššia futbalová súťaž A-league bez prítomnosti fanúšikov. Na obzore je však aj možnosť jej prerušenia, keďže dva tímy už ohlásili karanténne opatrenia. V sezóne bez divákov pokračuje aj austrálska najvyššia súťaž v ragby. Úradujúci majstri sveta Juhoafričania zasa ohlásili, že chcú byť v júli pripravení odohrať prípravné zápasy proti Škótom a Gruzíncom. U protinožcov sa rozbieha aj sezóna v austrálskom futbale, rovnako bez divákov a s predbežne obmedzeným počtom kôl na sedemnásť z pôvodného počtu dvadsaťdva. O svoje dostihové zápolenia v Austrálii zatiaľ neprišli ani fanúšikovia turfu, môžu si ich však pozrieť len prostredníctvom televízie, nie priamo na mieste.

Na svoj vrchol sezóny sa až do piatka mohli tešiť aj fanúšikovia snookru. V anglickom Sheffielde sa v dňoch 18. apríla - 4. mája mal konať svetový šampionát v tomto športe. Organizátori však v piatok popoludní informovali o odložení turnaja, pravdepodobne na jún alebo júl. V portugalskej Albufeire práve teraz vrcholia majstrovstvá Európy v snookri v jednotlivých vekových kategóriách, namiesto pondelka budúceho týždňa však vyvrcholia už tento piatok.

Pozornosť sveta športu sa v týchto dňoch sústredí aj do ruského Jekaterinburgu, kde sa odohrávajú súboje vyzývacieho turnaja kandidátov FIDE. Jeho víťaz získa právo vyzvať súčasného svetového šampióna Magnusa Carlsena do koncoročného súboja o šachový trón v Dubaji v SAE. V Jekaterinburgu sa má hrať do 3. apríla a v hre je celková prémia 500 000 eur.