Novinky - 23.03.2020 09:25

Olympiáda silou mocou? TIETO krajiny tam nepošlú svojich športovcov

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: huste.tv/sita

Možnosť, že olympijské hry v Tokiu sa uskutočnia až v roku 2021, je čoraz pravdepodobnejšia. Na nedeľňajšej krízovej schôdzke predstaviteľov Medzinárodného olympijského výboru (MOV) prvýkrát nahlas zaznela alternatíva odkladu Hier z leta tohto roku na neskorší termín. Zástupcovia MOV majú na konečné rozhodnutie štyri týždne, ale už teraz sú pod silným tlakom národných olympijských výborov.

Kanaďania a Austrálčania už oficiálne oznámili, že ak olympijské hry zostanú v pôvodnom termíne, nepošlú svojich športovcov do Japonska. Kanadský olympijský výbor dal členom MOV listom najavo, že v súčasnosti nie je bezpečné pre ich športovcov a rodiny, aby sa plnohodnotne pripravovali na OH 2020.

"V skutočnosti je to v rozpore s odporúčaniami v oblasti verejného zdravia, ktorými by sa mali riadiť všetci Kanaďania," píše sa v stanovisku kanadských olympionikov. Druhá najväčšia krajina na svete mala pred štyrmi rokmi v Riu de Janeiro 314 športovcov, ktorí získali 22 medailí.

Podobný názor ako Kanada, má v súvislosti s účasťou na pôvodne plánovaných OH 2020 aj Austrália. "Situácia je natoľko vážna, že nebude možné dať dokopy našich športovcov doma ani v zahraničí v týchto rýchlo sa meniacich podmienkach v súvislosti s koronavírusom," vyhlásil výkonný výbor Austrálskeho olympijského výboru.

Za odloženie najväčšieho letného sviatku športovcov sú aj zástupcovia národných olympijských výborov Brazílie a Slovinska. Tí už tiež stihli verejne adresovať MOV svoje nesúhlasné stanoviská súvisiace s prípadným ponechaním Hier v pôvodnom termíne.

Nóri svoj pohľad zhrnuli do jednoduchej vety: "Nemá význam posielať športovcov do Tokia dovtedy, kým svet nedostane pod kontrolu globálnu zdravotnú krízu."

Podobný názor majú aj zástupcovia dvoch z troch najväčších olympijských športov v USA - atléti a plavci. Aj tí sa prihovárajú za odklad.

Ani prezident Svetovej atletiky Sebastian Coe si nemyslí, že by sa olympijské hry mali ponechať v pôvodnom termíne. "Nebolo by to možné ani žiaduce," vyhlásil Coe a pomohol si niekoľkými príkladmi. "Nemohli by sme zabezpečiť rovnako pre všetkých športovcov adekvátnu prípravu, keďže niektoré krajiny sú viac a iné zasa menej zasiahnuté koronavírusom. Bol by teda porušený princíp konkurenčnej spravodlivosti," vysvetlil Coe.

"Viem, že táto bezprecedentná situácia stále ponecháva mnoho otázok otvorených. Rovnako viem, že racionálny prístup nemusí byť v súlade s emóciami, ktoré mnohí z vás musia prekonať," prihovoril sa športovcom celého sveta Thomas Bach.

Zatiaľ čo prezident MOV stále zotrváva na pôvodnej rétorike, japonský premiér Šinzó Abe na parlamentnej schôdzi už spochybnil usporiadanie OH v roku 2020. Vysvetlil to takto: "Nemá význam to pustiť, pokiaľ nebudeme vedieť zaručiť kompletný program za účasti všetkých športovcov. V takom prípade bude odloženie nevyhnutné," vyslovil sa Šinzó Abe.

Aj guvernérka Tokia Jurko Koikeová má podobný názor. "MOV bude počas najbližších štyroch týždňov v plnom rozsahu skúmať možnosti a medzi nimi bude zahrnuté aj slovo odloženie. Zariadime sa podľa toho," uviedla Koikeová.

Japonci značne investovali do "svojich" olympijských hier. Oficiálne sa objavili informácie o výdavkoch vo výške 12,6 miliárd amerických dolárov, hoci správy z vládneho auditu uvádzajú až dvojnásobné čísla.

Len postavenie Nového národného štadióna ich stálo 1,43 miliardy USD. Najväčšie svetové televízie zaplatili za práva z vysielania a exkluzívny reklamný priestor ďalšie miliardy.

Ak OH odložia na neskôr, Japoncom výrazne stúpnu náklady a diery budú musieť zaplátať takmer výlučne zo štátnej kasy. Pomocnú ruku môže podať aj Medzinárodný olympijský výbor, ktorý disponuje rezervným fondom. Ten by mal obsahovať 2 miliardy dolárov. Tiež má k dispozícii poistenie proti odloženiu alebo zrušeniu olympiády v dôsledku nepredvídaných skutočností.

Bývalý marketingový riaditeľ MOV Michael Payne uviedol, že usporiadať olympijské hry v neskoršom termíne by mohlo byť prínosné pre Japonsko aj celý svet. Teda za predpokladu, že do začiatku Hier ľudia dostanú pod kontrolu situáciu s koronavírusom. "Stretnúť sa na olympijských hrách bude tá najlepšia platforma pre všetkých. Bude v tom nová dynamika a sila, ľudstvo však čaká náročná cesta," vyhlásil Payne.

Japonsko v nedeľu hlásilo 1719 infikovaných novým koronavírisom, z toho 712 prípadov z výletnej lode Diamond Princess, kde zlyhali karanténne opatrenia. Štyridsaťtri ľudí už zomrelo. Zatiaľ čo Japonci informujú o pokrokoch v spomalení nákazy, experti poukazujú na možné nové ohniská v oblastiach miest.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora
Tagy: OH Tokio