Novinky - 23.03.2020 20:33

Pred 29 rokmi zaznamenal Sergej Bubka jeden zo svojich pamätných rekordov

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv

Legendárny atlét a reprezentant Sovietskeho zväzu a Ukrajiny v skoku o žrdi Sergej Bubka dnes slávi jedno jubileum. Pred dvadsiatimi deviatimi rokmi totiž stanovil jeden zo svojich svetových rekordov, keď vo francúzskom Grenobli prekonal hranicu 612 centimetrov. Už po pätnástykrát tak prekonal rekordnú hranicu a to stále nebol koniec.

Presne 23. marca 1991 sa to Bubkovi podarilo po poslednýkrát ako reprezentantovi Sovietskeho zväzu. Pri svojom ďalšom rekorde totiž už bol vedený ako reprezentant Ukrajiny. Vo francúzskom Grenobli prepísal na halovej súťaži štyri dni starý rekord. Ten stanovil taktiež sám a to v ukrajinskom Donecku. Bolo to obdobie, kedy Bubka prekonával sám seba ako na bežiacom páse, veď v roku 1991 sa mu to podarilo až štyrikrát.

Hranica 612 centimetrov však nebola neprekonateľná. Samotný legendárny atlét ju pokoril hneď o necelý rok v Berlíne a svoj výkon dokázal zlepšiť ešte dvakrát a vyšperkoval tak rekord na hranicu 615 centimetrov. Ten zostal v platnosti viac ako dvadsať rokov, keď ho až v roku 2014 prekonal Francúz Renaud Lavillenie. Počas tohto roka však dvakrát zaúradoval švédsky skokan Armand Duplantis s výkonmi 617, resp. 618 centimetrov. Práve on tak aktuálne drží halový svetový rekord v skoku o žrdi.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora