Novinky - 27.03.2020 12:05

Futbalové štadióny sa zmenia na nemocnice, Real Madrid poskytol lietadlo

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: sita

Bájny futbalový stánok Maracaná v Riu de Janeiro a madridský Štadión Santiaga Bernabéua poslúžia Brazílčanom a Španielom počas boja so zákerným koronavírusom. Kým Maracaná a niekoľko ďalších štadiónov budú z dôvodu preplnených brazílskych zdravotníckych zariadení používať ako poľné nemocnice, zo štadióna v španielskej metropole bude počas krízy logistické centrum pre lekárske vybavenie.

Šíriace sa ochorenie COVID-19 zasiahlo už aj juhoamerický kontinent, kde Brazília momentálne hlási už približne 3-tisíc prípadov nákazy. Prezident Jair Bolsonaro spočiatku bagatelizoval závažnosť choroby a prirovnal ju k "menšej chrípke", koronavírusu však v Brazílii podľahlo už viac ako 70 ľudí. Guvernéri jednotlivých brazílskych štátov zavádzajú opatrenia a snažia sa zvyšovať kapacity zdravotníckych zariadení aj takýmito krokmi a využitím futbalových štadiónov, podľa Bolsonara však týmto iba spomaľujú brazílsku ekonomiku.

Na Maracane sa pred šiestimi rokmi konalo finále MS vo futbale, neskôr aj otvárací a záverečný ceremoniál OH 2016. Štadión slávnostne postavili na účely futbalového "mundialu" v roku 1950, na finále medzi Brazíliou a Uruguajom (1:2) vtedy zavítala rekordná návšteva 199 854 divákov. Momentálne je jej kapacita niečo vyše 78-tisíc ľudí, no stále disponuje veľkými vnútornými priestormi na rôzne využitie.

Ešte horšie vyznieva aktuálna situácia v Španielsku, ktoré hlási druhý najvyšší počet úmrtí na koronavírus po Taliansku. Najťažšie zasiahnutou oblasťou je región okolo hlavného mesta Madrid. Tamojší klub Real sa rozhodol podať spoluobčanom pomocnú ruku, keď okrem štadióna poskytol aj klubové lietadlo. Dopravný prostriedok na presuny A-mužstva momentálne slúži Španielsku a pomáha pri preprave zdravotníckeho materiálu v rámci krajiny aj zo zahraničia.

V Španielsku podľa štvrtkových údajov už ochorenie postihlo takmer 58-tisíc osôb, na jeho následky dosiaľ v krajine skonalo vyše 4300 osôb vrátane bývalého prezidenta Realu Madrid Lorenza Sanza. Väčšina klubov aj prezident Španielskej kráľovskej futbalovej federácie (RFEF) Luis Rubiales napriek hrozivej situácii dúfajú v dokončenie ligového ročníka 2019/2020.