Novinky - 12.04.2020 08:01

Za súčasnej situácie by nám mali odpustiť trest, domnievajú sa Rusi

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Podnikavejšie typy ľudí si už začínajú klásť otázku, či by sa náhodou z celosvetovej pandémie nedalo niečo vyťažiť. V podobnom duchu sa uvažuje aj v Rusku a minister športu Oleg Matycin sa pokúsil vniesť náladu celosvetovej súdržnosti a solidarity aj na športovo-diplomatické pole. "Lídri Medzinárodného olympijské výboru, Svetovej antidopingovej agentúry a sudcovia, ktorí budú posudzovať tento prípad, by mali nájsť pochopenie, keďže žijeme v úplne iných podmienkach. Kríza sa raz skončí, preto by sme mali obrátiť list a uvedomiť si, že momentálne je správna vec držať spolu," predniesol odvážne.

Svetová antidopingová agentúra potrestala Ruskú federáciu vylúčením z olympijských hier na obdobie štyroch rokov pre laboratórnu manipuláciu s dopingovými vzorkami. Športový arbitrážny súd v Lausanne ešte bude rozhodovať o tom, či sa stane toto rozhodnutie právoplatným, ale koronavírus jeho zasadnutie aj verdikt oddialil. Posudzovaná krajina sa tak pokúsila tento čas využiť na lobing vo svoj prospech, a to cez politika, ktorý sa dostal do svojej funkcie v januári tohto kalendárneho roka a aj preto môže argumentovať "čistotou" či "obráteným listom". Vo funkcii vymenil Pavla Kolobkova. Práve ten si "odskákal" štvorročné obdobie, ktorého súčasťou bol aj škandál na olympiáde v Soči.

Matycin poukazuje na to, že neistá a ťažká situácia mení zmýšľanie ľudí, ktorí prehodnocujú svoje priority. Medzinárodný olympijský výbor by im mohol ísť príkladom veľkým gestom v podobe omilostenia ruských športovcov. "Pre olympijské hnutie by tou prioritou mala byť konsolidácia celej medzinárodnej športovej komunity," predniesol s tým, že sankcionovanie Ruska škodí celému olympijskému hnutiu. Krajina je navyše údajne pripravená krátko po porazení koronavírusu organizovať a pripravovať športové podujatia, hoci aj v pozícii náhradníkov za plánovaných usporiadateľov, ktorí toho v dôsledku upadnutej ekonomiky alebo horšej bezpečnosti nebudú schopní.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora