Novinky - 25.04.2020 17:49

Nie je Jordan ako Jordán a ďalší neporovnateľní športoví menovci

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Bez noviniek vo svete športu sa táto tematická oblasť pokrýva ťažko. Preto sa nemožno diviť, že médiá občas "oprášia" aj staršiu záležitosť alebo starý vtip. Spravila tak aj populárna facebooková fanstránka Hockey Beast s takmer 250 tisíckami fanúšikov, ktorá pripomenula žart televíznej stanice Fox Sports z roku 2014. To sa akurát v NHL začal objavovať český obranca Michal Jordán a stanica prišla s porovnaním s názvom "Nie je Jordan ako Jordan", v ktorom vypichla 6 titulov v NBA a vyše tisíc zápasov legendárneho basketbalistu oproti skromným trom štartom českého obrancu.

Zlínsky odchovanec počet svojich zápasov v NHL odvtedy zvýšil na 79 a meno si spravil aj v KHL, kde nastupoval za Kazaň a naposledy za Chabarovsk. Zahral si na štyroch svetových šampionátoch a jednej olympiáde, ale žarty v súvislosti s Michaelom Jordanom prichádzajú v pravidelných intervaloch. "A je to tu znova. Toto je príbeh môjho života," napísal na Twitteri k večnému porovnávaniu pred šiestimi rokmi. Zďaleka však nejde o jediný prípad, kedy športovec nesie veľmi povedomé meno a pravdepodobne mu to kde-tu na športoviskách aj pripomenú.

Bizarným príkladom bol v nedávnej minulosti prvoligový brazílsky klub Atlético Goianiense, v ktorého zostave sa stretol John Lennon a Mahatma Ghándi. Jonh Lennon Silva Santos je 28-ročný pravý obranca, dnes už hrá v druhej najvyššej brazílskej súťaži a od legendárneho hudobníka zo zoskúpenia The Beatles ho delilo len prehodené "n" a "h" v krstnom mene a ďalšie dve typické brazílske mená. Mahatma Gandhi Heber Pio Mattos Pires je defenzívnym záložníkom a uplatnenie si v ďalších kariérnych rokoch rovnako našiel v nižšej lige. Súťažné duely hrával s menovkou "Mahatma". Na juhoamerického štítového hráča zbieral kariet pomerne málo, a tak ho aspoň čosi spája s mierumilovným indickým politikom a mysliteľom.

Jedným z najznámejších prípadov športových menovcov je bývalý šprintér Michael Johnson a niekoľko anglických alebo amerických futbalistov, ktorí nesú toto trochu neoriginálne meno. Asi najznámejším, hoci z porovnávanej dvojice stále ten "menší", bol defenzívny záložník, ktorý sa v dvoch zápasoch objavil aj v anglickej reprezentácii do 21 rokov. Na klubovej úrovni nastupoval za Manchester City a Leicester City, no veľa priestoru na trávniku nedostal. Rodák z amerického Texasu bol s časom 43,18 sekundy sedemnásť rokov držiteľom svetového rekordu v behu na 400 metrov a získal štyri olympijské zlatá. Dodnes je považovaný za jednu z najväčších osobností v histórii bežeckých disciplín.


V Atlante 1996 stanovil Johnson hneď dva olympijské rekordy. Dvestometrový vylepšil v roku 2008 Usain Bolt, štyristometrový v roku 2016 Wayde van Niekerk

Najmä v mladšom veku to môže mať športovec v kabíne poriadne dusné, ak sa ako chlapec volá rovnako s herečkou či módnym návrhárom. Bejzbalový pálkar Evan Longoria si meno vybudoval najmä pôsobením v San Franciscu a Tampe Bay, pričom hneď trikrát bol zaradený do all-star teamu MLB. Len jediné písmeno pritom jeho meno líšilo od herečky Evy Longorie, ktorú preslávil najmä seriál Zúfalé manželky. V tomto prípade ide zrejme skutočne o náhodu, pretože herečka je od športovca staršia len o osem rokov. Americký basketbalista Perry Ellis, ktorý sa v NBA výraznejšie nepresadil a pôsobil najmä v Austrálii, Taliansku, Nemecku a Turecku, má zase rovnaké meno ako módny návrhár zo 70. až 80. rokov.

Farby futbalového Liverpoolu či Arsenalu v 90. rokoch hájil útočník Jimmy Carter, čo bolo približne o desať rokov neskôr, ako skončilo funkčné obdobie 39. amerického prezidenta s týmto menom, za ktorého vlády Spojené štáty neviedli žiadnu vojnu, dokonca realizovali dôležité diplomatické dohody v rôznych oblastiach sveta a odmenený za to bol Nobelovou cenou za mier. Na anglickej futbalovej scéne pôsobí aj útočník Chris Martin, ktorý je zároveň škótskym reprezentantom a momentálne je členom kádra Derby County. Má 31 rokov, čo je o dvanásť menej ako populárny spevák skupiny Coldplay.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora