Novinky - 28.04.2020 15:09

Podvodník amatér? Kontrakt podpísal naraz s dvomi klubmi

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Tragikomickým spôsobom na seba upútal pozornosť ragbista Rohan Janse van Rensburg, ktorý sa upísal hneď dvom mužstvám. Aby toho nebolo málo, oba sú súčasťou anglickej Premieship a jednoducho neexistovala možnosť, aby mu tento prešľap prešiel. Potrestaný bol pokutovou 32 500 libier a okrem toho si prvé dva týždne po obnovení súťaže nebude môcť zahrať. Do problémov dostal aj salfordský klub Sale Sharks, ktorému bude odpočítaných päť bodov. Ani ten nebol dvakrát obozretný a disciplinárna komisia ho potrestala za porušenie pravidiel pri rokovaní s hráčmi. V olympijskom športe pritom existujú aktualizované databázy, v ktorých sú uvedení hráči aj s pôsobiskami. To však reprezentantovi Juhoafrickej republiky nebránilo v tom, aby predĺžil kontrakt so Sales a zároveň vyrokoval veľmi podobné podmienky s Gloucesterom.

Pozornosti nemohol ujsť ani hráčov agent, ktorý za bizarný omyl alebo pokus o podvod nesie veľkú zodpovednosť. Uhradiť musí pokutu 3 750 libier a okrem toho je povinný nastúpiť na reedukačný program pre ďalšie vykonávanie tejto profesie. Klub, hráč a aj jeho zástupca tresty prijali, neodvolali sa a budú čakať, kým sa na trapas zabudne. K podpisu zmlúv pritom prišlo v januári, odkedy sa hralo päť ligových kôl, vrátane vzájomného zápasu medzi Gloucesterom a Salfordom. Van Rensburg v ňom nenastúpi, no zopár štartov si za Sales už v tomto kalendárnom roku pripísal.

Spory medzi klubmi, ktoré obsadili v minulej sezóne tretie a siedme miesto Premiership, trvajú dlhší čas a bol to poškodený Gloucester, ktorý podal podnet na disciplinárnu komisiu, prečo napriek platnému podpísanému kontraktu nastupuje hráč za konkurenčný tím. Predĺženie spolupráce so Sales pritom prišlo akosi "automaticky", keď skončilo hráčovo hosťovanie a v manchesterskej oblasti ostal natrvalo. Teraz, keď je zrejmé, že pravda je na gloucesterskej strane, spor sa môže dostať až pred súd. Vedenie hodlá vymáhať minimálne finančnú kompenzáciu za podvod.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora