Novinky - 02.05.2020 13:16

Pokračovanie súťaží veľkým chaosom. Líši sa aj postoj FIFA a UEFA

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Zdá sa, že každou novšou správou o obnovení sezóny 2019/20 sa vynára viac otázok ako odpovedí. Nielen každý šport, ale dokonca organizácie a súťaže v ňom si razia vlastnú filozofiu a človeku by sa mohlo zdať, že každé nove vyhlásenie je v rozpore s tými predošlými. Najciteľnejšie je to vo futbale, kde sa v názoroch rozchádza Medzinárodná futbalová federácia s Európskou futbalovou federáciou. V hokeji "žije" v podstate už len NHL, ktorá však najnovšie dementovala svoje predošlé stanoviská a ako nedotknuteľnú nevidí už ani sezónu 2020/21. Tŕňom v oku je pre mnohých MMA, ktoré síce žiadne prelomy sezón riešiť nemusí, no nenásytní Američania napriek tomu niekoľkomesačnú prestávku v programe odmietajú. V basketbale zase americkí funkcionári pozorne sledujú Čínu a radi by s niekoľkotýždenným odstupom kopírovali kroky tamojšej ligy.

Najväčší chaos vzniká pravdepodobne vo futbale

UEFA sa snažila presadiť jednotný postup a hrozila, že jeho nedodržanie môže viesť k absencii klubov v Európskej lige či v Champions League. V týždni vydala silné odporúčanie ligám, aby vyvinuli úsilie k dotiahnutiu sezóny. Taký bol záver videokonferencie za účasti 55 členských asociácií, lenže úplne iný pohľad na vec má celosvetová FIFA. Podľa jej šéfa lekárskej komisie by mal svet doslova zabudnúť na opätovné spustenie súťaží a radšej sa venovať príprave novej sezóny, ktorá zďaleka nemusí byť samozrejmou a ľahkou záležitosťou. Júnový či dokonca májový návrat na trávniky považuje za risk, ktorý môže mať za následok množstvo ľudských životov.

Pri takomto rozpore je samozrejmé, že sa snaha o zjednotenie postupov vymkla spod kontroly. Belgicko oznámilo predčasný koniec sezóny už na začiatku apríla a po mesiaci veci podobne vyriešili aj Francúzi. Naopak, nemecká Bundesliga je ako na ihlách a znovurozkrútenie kolotoča v dvoch najvyšších ligách je naplánované na 9. mája. Začalo sa preto s komplexným testovaním hráčov, ktoré podľa tamojšieho zväzu zaberie len štyri desatiny percenta laboratórnych kapacít a neobmedzí tak testovanie prioritnejších skupín obyvateľstva. Opatrnejšia je anglická Premier League, ktorá pracuje na "Projekte reštart" a chce súťaž obnoviť. Prezradila, že verí v dátum 12. júna, ale hlavné slovo má mať vláda. Dokončenie ligy si jednohlasne schválili aj Taliani, no stane sa tak až v momente, keď to bude dostatočne bezpečné. Dátumy už boli určené aj u nás a v susednej Českej republike. Susedia chcú boje obnoviť v posledný májový týždeň, Slováci v prvý júnový víkend.

Európsky hokej sa uložil na predčasný letný spánok

Hokejová Európa sa hodlá zobudiť až pred novou sezónou. Výnimkou boli aspoň Bielorusi, ktorí svoju sezónu dohrali a Junosť Minsk sa stala 3. apríla plnohodnotným šampiónom. Inde majstri určení neboli, no Hokejová liga majstrov administratívne poskladala zoznam svojich účastníkov. Zabaliť to nehodlajú Američania, aj keď značne zmenili rétoriku oproti vyjadreniam spred niekoľkých týždňov. Vtedy avizovali, že všetko chcú vyriešiť tak, aby nová sezóna začala v tradičnom termíne a tohtoročného držiteľa Stanley Cupu pokojne nájdu až v auguste či v septembri. To sa však už nestíha a komisár Gary Bettman vyhlásil, že tento ročník môže pokojne skončiť aj neskôr. Nový by tak začal v novembri alebo až v decembri. V oficiálnom stanovisku vyhlásil, že toto nie sú preteky, kto začne hrať ako prvý. Prioritou je vytvoriť optimálne podmienky a na ne má zmysel počkať.

Koniec si nepripúšťa ani basketbalová NBA

Videokonferencia šéfov klubov v polovici apríla vyniesla záver, že liga nie je v pozícii, aby vydávala akékoľvek rozhodnutia a pokiaľ sú v hre ľudské životy, nesmie sa riskovať. Na stole pritom údajne sú konkrétne návrhy a plány, no ich prípadné využitie záleží na tom, aká bude situácia s koronavírusom počas mája alebo júna. Predtým kompetentní neskrývali, že by využili model navrhovaný v Číne. Tá na konci marca vyzerala tak, že sa spamätáva a plánovala dohranie ročníka v nižšom počte hál v bezpečnejšej oblasti. Potom však prišla druhá vlna pandémie, ktorá plány zhatila.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora