Novinky - 07.05.2020 09:00

Olympiáda v Tokiu TAKTO ovplyvnila Banskú Bystricu

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: sita

Európsky olympijský festival mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici má nový termín, multišportové podujatie sa pod Urpínom uskutoční od 24. do 30. júla 2022. Presun zapríčinilo preloženie Hier XXXII. olympiády v Tokiu z leta 2020 práve na pôvodný termín EYOF v lete 2021.

Pandémia koronavírusu spôsobila veľké zmeny v športových kalendároch v nasledujúcich mesiacoch. O presunutí XVI. letného EYOF rozhodli Európske olympijské výbory spoločne s organizačným výborom. EYOF sa v Banskej Bystrici mal pôvodne konať od 25. do 31. júla 2021. Olympijské hry v Tokiu však pre koronakrízu presunuli na termín od 23. júla do 8. augusta 2021, čím sa obe podujatia dostali do termínovej kolízie.

"Európsky olympijský festival mládeže je pre mladých športovcov z Európy mimoriadne dôležitý. Ďakujeme organizátorom z Banskej Bystrice a vládnym orgánom na Slovensku za ich flexibilitu i pokračujúci záujem zorganizovať EYOF,“ zareagoval generálny sekretár Európskych olympijských výborov Raffaele Pagnozzi. "Sme presvedčení, že EYOF na Slovensku bude úspešný a po skončení pandémie koronavírusu bude veľkou oslavou mladosti aj obnovy spoločnosti," dodal v tlačovej správe organizátorov.

EYOF je multišportové podujatie pre mladých športovcov z celej Európy vo veku od 14 do 18 rokov. Očakáva sa, že v Banskej Bystrici sa predstaví v jedenástich športoch viac ako 3000 mladých aktívnych účastníkov z päťdesiatich európskych krajín. "O úplnom zrušení podujatia sme vôbec neuvažovali, aj keď celosvetová pandémia ovplyvnila naše prípravy,“ uviedol primátor mesta Banská Bystrica a prezident organizačného výboru Ján Nosko. "Banská Bystrica získala ďalších dvanásť mesiacov, vďaka čomu budeme mať viac času na prípravu športovej infraštruktúry a kvalitného Európskeho olympijského festivalu mládeže. Našou snahou je usporiadať kompaktné podujatie a mať čo najviac športov na relatívne malom území. Napriek súčasnej koronakríze nám nechýba chuť a vôľa. Tešíme sa na stretnutie veľkej športovej rodiny v júli 2022 v Banskej Bystrici.“

Banská Bystrica využije pre organizáciu EYOF už existujúce športoviská. Väčšina športov bude sústredená do areálu Štiavničiek, športovci nebudú musieť absolvovať za bojmi o medaily dlhé vzdialenosti a budú sa môcť rovnako ako fanúšikovia presúvať aj pešo.

Slovensko už usporiadalo zimnú edíciu EYOF, mladí športovci v zimných športoch sa stretli v Poprade-Tatrách v roku 1999. Letný EYOF bude najväčšie multišportové podujatie na Slovensku v ére samostatnosti. "Pre našu krajinu i Banskú Bystricu je to veľká príležitosť, ako sa prezentovať. Nielen ako dobrí hostitelia, ale aj ako kvalitní usporiadatelia. Nechceme premárniť príležitosť. Som presvedčený, že dôveru, ktorú sme dostali, využijeme a pripravíme jedno krásne športové podujatie. EYOF bude v roku 2022 skvelý festival a najmä oslava športu. Nebude len o výkonoch a súťaživosti. Chceme na Slovensku prezentovať mladej generácii aj základné hodnoty olympizmu a zdravého životného štýlu,“ zareagoval prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora