Novinky - 08.05.2020 22:57

Streľba na susednej záhrade! Pokoj, sused je päťbojár

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Pentathlon, v slovenskom prostredí známy ako päťboj, je v modernej podobe zaujímavou disciplínou, ktorá však stále dostáva v médiách relatívne málo priestoru. Pozostáva z kombinácie behu, plávania, šermu, jazdenia na koni a streľby z pištole. Keď sa povolili opatrenia obmedzujúce trénovanie a sociálne styky, zástupcovia tohto športu váhali, kam skôr skočiť a ktorú zručnosť zveľaďovať najskôr. Behanie ešte problémom nie je, ale pokiaľ sa začnete na svojom pozemku oddávať niektorej zo zvyšných súčastí svojho zamerania, zrejme susedov poriadne prekvapíte. Nejde pravdepodobne o úplnú svetovú raritu, no Joe Choong si zriadil improvizovanú strelnicu priamo vo svojej záhrade. Len aby nevypadol z cviku.

Aktuálna päťbojárska svetová jednotka a strieborný medailista z ostatných majstrovstiev sveta hodlá byť na obnovenie sezóny stopercentne pripravený. Pomôcť k tomu má aj malá strelnica. Hoci nepopiera, že párkrát už tréningovými výstrelmi alebo šermiarskym tréningom s britským reprezentačným kolegom svojich susedov vystrašil, metódy dokázal medzičasom doladiť k dokonalosti. V súčasnosti už strieľa výlučne zo špeciálnych laserových zbraní. Tie sú zárukou toho, že nikoho nevystraší a ani nikomu neublíži.


Pentathlon má pôvod už v starovekom Grécku a do programu modernej olympiády sa dostala atletická kombinácia piatich disciplín aj "vojenská" variácia, ktorej otcom je Pierre de Coubertin

Na predošlej olympiáde obsadil desiate miesto, no pre preteky v Tokiu bol radený medzi najväčších favoritov na zlato. "Musíme spraviť maximum preto, aby sme boli pripravení, hoci toto rozhodne nie sú ideálne tréningové podmienky. Fungujeme v komunitnej záhrade, takže je dosť veľká na to, aby sa dalo strieľať z desaťmetrovej vzdialenosti," povedal britským médiám. Popri tom si zvykne ísť zabehať či zaplávať do jazera, hoci otvorenie bazénov by padlo veľmi vhod. Problémom je však jazda na koni. Počas povinnej karantény bolo absolútne nemožné sa k nej dostať a možné nebolo ani popreháňať požičaného koňa po pozemku. Výhodu vidí Choong aspoň v tom, že má len 24 rokov. "Byť starším atlétom, bolo by oveľa náročnejšie udržať sa počas takýchto podmienok vo forme," uzavrel.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora