Novinky - 09.06.2020 09:00

Čech zdolal slovenského šprintéra

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: sita/facebook

Slovenský šprintér Ján Volko má za sebou prvé dva ostré štarty na 100 a 200 m v tejto sezóne a na Odložilovom memoriáli v Prahe dvakrát finišoval na druhom mieste. Na stovke dosiahol výkon 10,25 s (vietor + 0,8 m/s) a na 200 m finišoval za 20,86 sekundy (-0,4 m/s). Halový majster Európy 2019 na 60 m prehral na stovke o 4 stotinky so spoludržiteľom českého rekordu na 100 m Janom Velebom (10,21). Ten utvoril európsky výkon roka.

Volkov slovenský rekord má hodnotu 10,13 s, ale rýchlejšie ako v pondelok na Juliske bežal naposledy predtým ešte 18. júla 2018 na Veľkej cene Tábora (10,18). “So stovkou som spokojný, aj keď cítim rezervy. Pocitovo to nebol úplne dobrý beh, ale čas je super,” komentoval Ján Volko na oficiálnom webe SAZ atletika.sk. Naznačené rezervy pomenovala jeho trénerka Naďa Bendová. "Na stovke výborný čas, ale bez záveru. Už bolo vidieť, že Jankovi chýbali sily. Na to, aby bol záver lepší, ešte máme čas."

Víťazný Veleba prekvapil sám seba, že zdolal elitného slovenského šprintéra. "Mal som predtým nejaký zdravotný problém a na tréningoch som sa bál zapnúť naplno. Keď som videl ´Johnnyho´ Volka po šesťdesiatke vedľa seba, myslel som si, že mi utečie. To je taký štandard v poslednom čase. Milo ma prekvapilo, že to tak nebolo," povedal Veleba pre české médiá, citoval ho aj portál idnes.cz.

Čo sa týka dvojstovky, Volko priznal, že bol pred štartom nervózny. “Dopadlo to horšie. Čas 20,86 nezodpovedá môjmu výkonu zo stovky. Na 200 m som ešte nenabehal dosť, takže v konečnom dôsledku to nie je až také zlé. Verím, že na ďalších pretekoch pobežím rýchlejšie," priznal 23-ročný slovenský rýchlik. "V protivetre bežal prvú polovicu dobre, namerala som ručne stovku za 10,1 sekundy, ale záver bol vydretý a boľavý… Nezvyčajná nervozita pred dvojstovkou ho obrala o mnoho síl. Už sme to kedysi zažili, rozpoznala som to. Máme za sebou dobrý úvod sezóny, ale aj ponaučenie do budúcnosti, že všemocná hlava dokáže ovplyvniť výkon,” pridala hodnotenie trénerka Bendová.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora