Novinky - 09.06.2020 19:27

McGregor nie je jediný. Aj väčšie legendy končili kariéru viackrát

Sobota priniesla nečakané rozhodnutie Conora McGregora, ktorý ohlásil koniec kariéry a "zviezol" sa tak na období, v ktorom svoju nespokojnosť v UFC prezentoval Jon Jones alebo Jorge Masvidal. Problémom však je, že za ostatné štyri roky tak Ír spravil už tretí raz a asi len málokto verí, že by to tento raz malo byť definitívne. Po podobnom vyhlásení v rokoch 2016 aj 2019 sa do akcie opäť vrátil. Zďaleka však nebol vo svete športu jediný. Viacerým veľkým legendám začal po ukončení kariéry šport chýbať tak veľmi, že sa museli vrátiť.

Basketbalista Michael Jordan rovnako skončil svoje aktívne pôsobenie v NBA na trikrát. Prvý raz vydržal na dôchodku sedemnásť mesiacov, druhý raz takmer tri roky. V októbri 1993 sa ťažko vyrovnával so stratou milovaného otca a so slzami v očiach sa lúčil s Chicagom Bulls, ktorý v deväťdesiatych rokoch pozbieral až šesť titulov. Plánoval dokonca bejzbalovú kariéru, ale na palubovku ho to ťahalo príliš. V marci 1995 sa vrátil a pokračoval v úspešnom ťažení. Druhý koniec ohlásil v januári 1999, no i tak ho fanúšikovia v najlepšej lige sveta ešte vídali. Definitívne posledný zápas odohral až v sezóne 2002/03.

Na výslní sa veľmi ťažko odchádzalo aj ikonickému futbalistovi Paulovi Scholesovi, ktorý sa rozhodol, že loptu už nebude naháňať po konci sezóny 2010/11. Prešlo osem mesiacov a dres Manchestru United si v Premier League obliekol opäť. Počas zimy nasledujúceho ročníka podpísal polročný kontrakt a do vitríny pridal jedenásty anglický titul. Až potom ho pretrvávajúce zdravotné problémy vyradili.


Anglický stredopoliar má za Red Devils zapísaných 709 súťažných zápasov a v nich 152 gólov

Tenisová hviezda Kim Clijstersová rovnako svoju kariéru ukončila, vzala svoje rozhodnutie späť, po čase skončila znova, ale opäť si to rozmyslela. Belgičanka bola počas svojej kariéry hneď trikrát svetovou jednotkou, pričom raketu zavesila na klinec už vo svojich 23 rokoch. Dôvodom bol sobáš a dcérka, ktorú priviedla na svet. O dva roky bola naspäť a senzačne vyhrala Australian Open 2011. Hrala do svojich 36 rokov, aby povedala tenisu ďalšie "zbohom". Tento raz na dlhých sedem rokov, no začiatkom kalendárneho roka 2020 sa predstavila na turnajoch v Dubaji aj v Monterrey.


Od svojho posledného návratu zatiaľ belgická tenistka dvakrát vypadla v prvom kole

Niekoľkonásobné ukončenia kariéry sú v bojových športoch úplne bežné. Floyd Mayweather mal hneď trikrát vyše roka trvajúci dôchodok, po ktorom sa do akcie vrátil. Dôvod je totožný s jeho prezývkou "Money". Keď v decembri 2007 po tretí raz obhájil svoj titul vo welterovej váhe, oznámil, že ho šport už nenapĺňa a s fanúšikmi sa rozlúčil. Do akcie ho po 21 mesiacoch prinavrátil sľúbený balík peňazí, pokiaľ sa postaví v americko-mexickom súboji hviezde južných susedov Juanovi Manuelovi Márquezovi. Vyhral, opäť boxoval pravidelne, prepracoval sa k titulu a výhrami nad Maidanom, Saúlom Álvarezom, Pacquiaom a Bertom definitívne "vyčistil" svoju váhu. V auguste 2017 však dostal lukratívnu ponuku na exhibíciu s Conorom McGregorom, ktorou by navyše mohol svoje štatistiky zlepšiť na 50-0. Prijal, vyhral, ukončil kariéru a obnovil ju ešte raz. V decembri 2018 zvalcoval v exhibícii Tenshina Nasukawu. Odvtedy pravidelne flirtuje s MMA bojovníkmi a jeho meno sa objaví, akonáhle sa spomenie slovné spojenie "boxerská exhibícia". Comeback po desiatich rokoch v minulosti absolvoval aj americký boxer George Foreman. Keď ho v marci 1977 pripravil o víťaznú šnúru Jimmy Young, "Veľký George" sa v šatni od zúfalstva zrútil a nemal chuť vrátiť sa do ringu celé desaťročie. Obrátil sa na vieru, ale v roku 1987 sa do akcie predsa vrátil. Do definitívneho ukončenia kariéry stihol odboxovať 34 zápasov.

Rekordný siedmy titul v F1 bol v roku 2006 bodkou za mimoriadne úspešnou kariérou Michaela Schumachera. Aspoň dočasnou. Po troch rokoch ho doma "žrali mrle" natoľko, že sa do monopostu vrátil a v marci 2010 sa upísal Mercedesu. Na okruhoch mal svoje svetlejšie momenty, ale víťazenie si nepripomenul, nebol to starý "Schumi" a po Veľkej cene Brazílie v tom istom kalendárnom roku sa rozhodol, že svoju kariéru končí už navždy.


Nemecký pilot ovládol sezónu F1 v rokoch 1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003 a 2004

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora