Novinky - 30.06.2020 08:12

Pokľaknutie mu zničilo kariéru, o Kaepernickovi natočia seriál

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Iniciatíva "Black Lives Matter" opäť do spoločenských diskusií vniesla tému rasizmu a jeho prieniku do športového prostredia. Bez odozvy to neostalo ani vo sfére kinematrografie a tá sa hodlá chytiť asi najvýraznejšieho novodobého príbehu. Ide o hráča amerického futbalu Colina Kaepernicka, ktorý sa pretransformoval z hviezdy NFL na bojovníka za ľudské práva a značne si tým skomplikoval vlastnú športovú kariéru. Mohlo za to poukazovanie na rasovú nerovnoprávnosť v USA, ktorú Afroameričania často prezentovali v momente štátnej hymny. Prezident Donald Trump v tom videl hanobenie štátneho symbolu a apeloval na NFL, aby to striktne trestala. Quarterback San Fransisca si nedal povedať, bol za to exemplárne potrestaný a dnes už nehráva.

Za nápadom stojí streamovacia platforma Netflix, ktorá už čoskoro uvedie šesťdielny príbeh "Colin v čiernom a bielom". "Pričasto vídame príbehy čiernych ľudí cez optiku belochov," znie jeden z najznámejších citátov Kaepernicka, ktorý sa stal symbolom boja proti rasizmu cez športové prostredie. Seriál zahrnie aj jeho detstvo, keď vyrástol ako adoptované dieťa v bielej rodine, čo ho výrazne zmenilo. Samotný bývalý americký futbalista si od toho sľubuje, že sa ukážu mnohé situácie a okolnosti, ktoré si ľudia svetlej pleti nevšímajú a neuvedomujú, no pre čiernych sú nepríjemnou každodennou realitou.

Zaujímavé je, že kontrakt s ním bol pred sezónou 2017/18 rozviazaný za pokľaknutie ako prejav solidarity. O štyri roky neskôr sme toto gesto bežne vídali na športoviskách po celom sveta a nielen od Afroameričanov. V Spojených štátoch to bolo dlho považované za okázalý prejav, ktorým sa športovec snažil nemiestne na seba upozorniť. Preto ho začali aktéri realizovať počas hymny, čím si už patričnú pozornosť získali.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora