Novinky - 11.07.2020 17:44

Robotickí fanúšikovia v Japonsku dosiahli nový level

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Dalo sa predpokladať, že keď dostanú japonskí inžinieri ešte zopár týždňov na prácu so svojimi robotmi - fanúšikmi, dokážu s nimi spraviť zaujímavý progres. Faktom je, že súčasná podoba na bejzbalových zápasoch Fukuoka SoftBank Hawks sa niektorým môže zdať strašidelná, no v porovnaní s tichom v raných časoch koronavírusových obmedzení, je to určite vylepšená atmosféra. Z tribún ide nielen hluk, ale aj pohyb. Robotickí fanúšikovia tancujú a pridali sa k nim aj psy.

Že bude takto vyzerať pohľad na tribúny počas športového zápasu, by ešte pred rokom napadlo málokomu. Reč je však o Japonsku, ktoré v oblasti robotiky udáva tempo celému svetu. Pre upresnenie, ide o účastníka najvyššej bejzbalovej súťaže, ktorý hrá svoje domáce zápasy na ostrove Kjúšu, čiže na úplnom juhu súostrovia. Šampión z roku 2019 je s blížiacim sa záverom tohtoročnej základnej časti v tuhom boji o účasť v šesťčlennom play-off, no vďaka špecificky vyzerajúcim domácim vystúpeniam je mu venovaná väčšia pozornosť ako ktorémukoľvek konkurentovi z Nippon Professional Baseball. Dvadsať robotov je umiestnených na špeciálnych vyhradených plošinách a predvádzajú tradičné kreácie, ktoré v zjednodušenej podobe zvykli realizovať aj priaznivci z mäsa a kostí v rámci rozprúdenia atmosféry.

Niektorí roboti majú aj čapicu či šál s logom Hawks, iní sú vlajkonosičmi. Zdá sa, že nikomu v celom Japonsku sa nezdá, že to technici trošku s adaptovaním robotov prehnali. Súdiac podľa sociálnych sietí a celosvetových médií, mužstvo dostáva výlučne pochvalu a dokonca sa špekuluje o tom, že roboti budú dotvárať atmosféru a dojem aj v čase, keď pandémia ustúpi a na 40-tisícový štadión sa vrátia fanúšikovia.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora