Novinky - 15.08.2020 07:52

Hokej aj futbal reagujú na obmedzené počty fanúšikov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Keď vo štvrtok slovenské Ministerstvo zdravotníctva oznámilo výsledky zasadnutia odborného konzília epidemiológov, mnohí ostali sklamaní a nespokojní. Vydaný bol zákaz hromadných podujatí s účasťou nad 1000 ľudí, v čom futbaloví a hokejoví fanúšikovia celkom logicky vidia domácu súťaž. Obmedzenie má vstúpiť do platnosti 1. septembra, čiže pred 6. kolom fortunaligovej sezóny a krátko pred plánovaným začiatkom nového ročníka hokejovej ligy, ktorej generálny partner je stále v štádiu riešenia. Oba zväzy už dostali prostredníctvom médií priestor na vyjadrenie a vo svojej podstate sa zhodujú. Hovoria o tvrdom a nečakanom údere, ktorý značne ohrozuje fungovanie klubov.

Domáce hokejové kluby už dávnejšie avizovali, že sú do veľkej miery odkázané na podporu štátu, ktorej sprostredkovateľom má byť SZĽH. Vec sa však pobrala presne opačným smerom a kompetentných situácia značne znepokojila. Nemalé finančné prostriedky pritom boli investované do hromadného testovania v kluboch aj reprezentáciách a všetky mužstvá pristúpili k prísnym hygienickým opatreniam, aby vyhoveli štátnym nariadeniam. "Robíme všetko pre to, aby sa sezóna mohla začať napriek tomu, že po prvej 'korona vlne' zostali bez pomoci štátu. Mrzí nás, že konzílium odborníkov neprihliadalo na opatrenia, ktoré sme zabezpečili, o ktorých sme ich informovali, ani na kapacitu jednotlivých štadiónov," vyhlásil pre médiá PR manažér Peter Jánošík a dodáva, že bude apelovať na ministerstvo, aby nariadenie prehodnotilo. "Takéto kroky by totiž mohli ohroziť fungovanie profesionálneho hokeja a športu na Slovensku," konštatuje skepticky za hokejový zväz.

Zatiaľ čo hokejová sezóna ešte nemá presný dátum začiatku ani žreb, futbalová liga sa od 8. augusta rozbehla. Rovnako sa prijali veľké a náležité opatrenia a o to väčším prekvapením je nové vládne vyhlásenie, ktoré všetko doterajšie považuje za nedostatočné. "Návrat k maximálnej kapacite tisíc fanúšikov je značne nespravodlivý vzhľadom k tomu, že kapacity jednotlivých štadiónov sú diametrálne odlišné. Navyše šport ako celok nebol nikdy súčasťou nejakého záchranného balíka súvisiaceho s dopadmi pandémie. Obmedzenie maximálnej kapacity na tisíc počas septembra bude ďalšou vážnou ranou pre slovenský šport a je veľkým zásahom do jeho financovania," reagoval Ivan Kozák, prezident riadiaceho orgánu ligy. Futbal hodlá zabojovať o zachovanie percentuálneho modelu, ideálne aj možnosti obsadiť 50 percent kapacity štadióna.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora