Novinky - 30.08.2020 15:17

Hráčky nahradili modelkami - prešľap pri predstavení dresov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Nepríjemného prešľapu sa dopustil výrobca športových dresov Canterbury, ktorý oblieka napríklad národný tím Írska v ragby. S reštartom sezóny naplánoval predstavenie dresov reprezentácie mužov a žien, čo je zvyčajne očakávaná a slávnostná udalosť, po ktorej sa ozve veľa nespokojných ľudí, no nájde sa dostatok takých, ktorí dizajn ocenia. Pri tejto príležitosti zvykne výrobca či tím zvolať fotenie a vynovený model priamo na svojom tele predstavia reprezentanti. Tak to bolo zrealizované aj v prípade mužského tímu, avšak namiesto žien si to pred fotoobjektívy namierili modelky.

Mnohým vadí už len samotný sexizmus v tom, keď sa dres prezentuje na sporo odetých modelkách. V írskom prípade je to však o to horšie, že mužské dresy odprezentovali ragbisti, kým ženy výrobcovi zrejme neprišli dostatočne atraktívne alebo fotogenické. Značka Canterbury navyše kauzu prvotne absolútne nezvládla. Rozhodnutie nahradiť hráčky modelkami vysvetľovala tým, že počas procesu výroby a predstavenia došlo k prestojom a pre tie sa nepodarilo naplánovať tímové fotenie. Vlastne sa oň ani nik nepokúsil, kým vybraných členov mužskej zostavy na fotenie prizvali a tí sa dostavili.

O pár dní bolo stanovisko skorigované a PR oddelenie sa ospravedlnilo za chybné rozhodnutie aj za prvotný pokus o jeho vysvetlenie. "Ako značka sa snažíme vždy prihlásiť ku chybe, pokiaľ sa nejakej dopustíme. Vždy bolo a aj je našim zámerom fotiť v dresoch hráčky a podporovať tak talenty v ženskom ragby, či už na ihrisku alebo mimo neho. Sme si vedomí, že sme sa dopustili chyby a ospravedlňujeme sa za všetko spôsobené pohoršenie," píše na sociálnych sieťach firma, ktorá írske ragby oblieka od roku 2014 a nadväzuje tak na Pumu, Umbro či Nike. Dodáva, že nafotenie modeliek bolo len akousi "pracovnou verziou", ktorá mala ukázať, ako vlastne oblečené dresy vyzerajú. Nadšenie z toho však bolo následne také silné, že sa pôvodne interné fotenie dostalo na verejnosť.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora