Novinky - 02.09.2020 22:47

Finále online šachového šampionátu narušil výpadok internetu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Keď je zákaz zgrupovania sa športovcov a rôznych súťažiacich v uzavretom priestore, online prostredie sa javí ako výborná alternatíva. V prípade takého šachu sú dokonca rozdiely minimálne, z očí súpera sa nečíta a výraz tváre medzi jednotlivými ťahmi rovnako nehrá rolu. Najhoršie, čo sa na takomto podujatí môže stať, je výpadok internetu. Presne to postihlo organizátorov šachovej tímovej olympiády, dokonca počas finálovej konfrontácie.

Najlepšou dvojicou v hre sa stali výbery Ruska a Indie. V čase, keď ich meranie síl prechádzalo do kľúčovej fázy, globálny výpadok internetového signálu postihol aj indických hráčov. To však nebolo zrejmé hneď a pre ich uplynutie časomiery sa víťazom stalo Rusko. To dokonca bolo vyhlásené aj za zlatý tím, ale ázijský súper podal protest, v ktorom vysvetlil charakter problémov svojich reprezentantov. Čelní predstavitelia svetového šachu si poctivo preštudovali všetky doložené podklady aj dôkazy a vyhodnotili, že strata spojenia s portálom Chess.com bola skutočne spôsobená internetovým výpadkom, ktorý pocítili aj iné servery a weby.

Rusom však už oslavované zlato odobrané nebolo, len bolo pridelené aj ich "zdolaným" súperom. Turnaj tak mal hneď dva tímy na prvej priečke, čo celkom prirodzene necháva po olympiáde zvláštnu pachuť. Organizátori uznávajú, že ide o bezprecedentnú situáciu a pravidlá tejto hry na nič podobné nemysleli. Budúce turnaje, realizované online formou, budú musieť dôkladne zapracovať na tom, aby boli zohľadnené všetky možné problémy. India na svojej ceste do finále zdolala Arménsko a v semifinále Poľsko. Rusi si poradili s Maďarmi a Američanmi.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora