Novinky - 26.11.2020 16:27

Nečakaný zvrat! Olympionikom po ôsmich rokoch vzali medailu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Na Letných olympijských hrách 2012 získali cenný kov. Medailu vo vitríne a dobrý pocit z nej ich hrial viac ako osem rokov, no teraz prišlo spätné vyhodnotenie v Británii odobraných vzoriek a našiel sa v nich doping. Nečakané rozhodnutie si tak našla v schránke dvojica rumunských vzpieračov Roxana Cocosová a Razvan Martin. Tí boli medzi trojicou atlétov, ktorým udelili dodatočný trest a diskvalifikácia ich vyškrtla z výsledkovej listiny. Navyše teraz čelia ročnému dištancu.

Zhodou okolností, obaja súťažili vo váhovej kategórii do 69 kilogramov. Cocosová nad seba dostala pri najlepšom pokuse váhu 113 kilogramov a prekonala ju len severokórejská reprezentantka Rim Džong-sim, ktorá pokorila ešte o dva kilogramy ťažšie závažie. Jej krajan Martin skončil na tretej pozícii a prekonala ho len dvojica ázijských vzpieračov - zlatý Číňan Lin Čching-feng a indonézsky reprezentant Triyatno. Najúspešnejší Rumuni však s výrazným časovým odstupom z poradia vypadli a oficiálne tak krajina v tejto disciplíne nezískala žiaden cenný kov.

Londýn priniesol výprave zo severu Balkánskeho polostrova celkovo sedem cenných kovov. Tri gymnastické, dva džudistické, jeden šermiarsky a jeden zo streľby. Keďže výsledky antidopingovej kontroly Cocosovej a Martina odhalili u oboch rovnaké zakázané látky, vrhá to nepríjemné podozrenie na všetkých krajanov. Konkrétne šlo o stopy viacerých anabolických steroidov, najmä stanozolu, ktorý zvyšuje výkon a rozšírený je predovšetkým na dostihoch.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora