Novinky - 13.12.2020 16:34

Najslávnejší ragbyový rozhodca končí. Preslávila ho komunikácia s hráčmi

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Rozhodovanie v ragby vraj už nikdy nebude také, ako doteraz. Koniec reprezentačnej kariéry oznámil Nigel Owens, ktorý má na konte historicky najviac odpískaných duelov, vrátane prestížnych podujatí. Svoje posledné medzištátne vystúpenie si naplánoval na stretnutie Francúzska s Talianskom v rámci Autumn Nations Cupu, ktoré bolo preňho stým na tejto úrovni. 49-ročný Walesan si pri tejto príležitosti zaspomínal pre anglickú tlač na viaceré zaujímavé kariérne momenty, pričom on sám je predmetom mnohých úsmevných videí z prostredia tohto športu. Okrem toho, že si svoju prácu robil dobre a vyhýbal sa chybným verdiktom, nezabudnuteľná bola jeho komunikácia s hráčmi.

"Nik nemá božské právo pokračovať večne. Nastal čas odchodu z medzinárodnej scény a moje pískanie sa týmto končí," vyhlásil rozhodca, ktorý pískal finále MS 2015, rovnako ako niekoľko klubových finálových zápasov. Koniec oznámil zatiaľ len na reprezentačnej úrovni a minimálne do konca sezóny 2021/22 by rád viedol zápasy francúzskej Pro14 aj waleskej najvyššej súťaže, ktorá je momentálne pozastavená. Plánuje sa objavovať aj v menších a regionálnych súťažiach. "Pokiaľ máte to šťastie, že tak veľa z niečoho získate, je veľmi dôležité, aby ste potom niečo z toho vrátili," povedal s dodatkom, že ho láka aj trénerská cesta.

Mnohí ho považovali za veľký vzor pre samotnú športovú kariéru, komunikáciu, vystupovanie na verejnosti či pred médiami aj miesto, ktoré zastával v osobnom živote. Na ihrisku nemal problém postaviť do pozoru všetkých stokilových chlapov a keď rozprával, bolo hrobové ticho. Samozrejmosťou bolo posledné slovo, ktoré musel mať. V obľube ho preto mali fanúšikovia aj komentátori a argumenty ako "toto nie je futbal" vďaka nemu priam zľudoveli. Nič dlžný svojej povesti neostal ani pri oznámení konca kariéry. Priznal, že dostal slová uznania, niektorých to dokonca potešilo, ale najviac ho sklamala reakcia kráv, ktoré chová.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora