Novinky - 21.12.2020 18:53

Športovými osobnosťami Británie pilot F1 aj futbalisti United a Liverpoolu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Po najväčších osobnostiach zo zahraničia, verejnoprávna BBC slávnostne vyhlásila aj najväčšie postavy domácej športovej scény za rok 2020. Historicky ôsmy raz sa z prvenstva tešil pilot F1. Silnú pozíciu však mal medzi ocenenými aj futbal. Niektorá z postáv domácej Premier League sa do prvej trojky dostala približne v tretine z doterajších 67 ročníkov. Popri hlavnej ankete sa oceňoval aj tím roka, tréner roka či držiteľ špeciálnej komunitnej ceny. Aj tie pozbierali futbalisti. Na "pódiu" "BBC Sports Personality of the Year Award" bol aj zástupca džokejov z konských dostihov, čo sa stalo len po piaty raz.

Športovou postavou roka je podľa BBC druhý raz v kariére Lewis Hamilton, ktorý je už sedemnásobným formulovým šampiónom. Ocenený bol už v roku 2014, čím ukončil takmer dve desaťročia trvajúce čakanie formulových pretekárov na obsadenie britského športového trónu. Druhé miesto obsadil kapitán futbalového Liverpoolu Jordan Henderson, ktorý počas uplynulého roka viedol svoj tím k ukončeniu tridsaťročného čakania na domáci titul. Tretia bola Hollie Doylová, džokejka, ktorá v októbri ako prvá žena v histórii súťažila na British Champions Day, čo je vrchol sezóny pre anglické plnokrvné kone, najrýchlejšie plemeno. Elitnú päťku doplnil boxer Tyson Fury a snookrový fenomén Ronnie O'Sullivan.

Lewis Hamilton vo svojej ďakovnej reči vyzdvihol všetkých bojovníkov v prvej línii počas tejto ťažkej doby a hoci za svoje počínanie v monoposte Mercedesu a vyrovnanie rekordu Michaela Schumachera v počte titulov bol jedným z hlavných ašpirantov na celkové prvenstvo, pôsobil veľmi skromne: "V prvom rade by som chcel zagratulovať všetkým laureátom. Som veľmi pyšný na to, čo v tomto roku dosiahli. Tiež sa chcem poďakovať každému, kto mi odovzdal hlas. Víťazstvo v ankete som nečakal, pretože viem, že som mal mnoho skvelých protikandidátov,"

Britským tímom roka sa stal aktuálny anglický šampión FC Liverpool a jeho kouč Jürgen Klopp bol vyhlásený za najlepšieho trénera naprieč všetkými odvetviami. "Môj tím si zaslúžil výhru, keďže odviedol skvelú prácu. Ide o mix talentu, charakteru, túžby a sily klubu, všetko v jednom. Získať majstrovský titul bolo nádherné," povedal Nemec, ktorý si len krátko predtým prebral podobnú cenu aj vo futbalovom prostredí v rámci ankety FIFA The Best. Špeciálna cena odborníkov putovala do radov Manchestru United, kde pôsobí útočník Marcus Rashford, ktorý vytrvalo počas koronavírusového obdobia bojuje za nakŕmenie detí zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora