Novinky - 28.12.2020 15:34

Hymna byť nemôže, Rusi by chceli po víťazstvách aspoň ľudovku

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Známou vecou je, že ruskí reprezentanti nesmú dva roky vystupovať po vlastnou vlajkou, v národnych dresoch a po víťazstve im nesmie zahrať štátna hymna. Zákaz sa však vzťahuje len na štátne symboly a stále existuje dostatok spôsobov, ako môžu svoju príslušnosť k Ruskej federácii prejaviť. Na odeve môže byť nápis "Rossija" vyobrazený rovnako viditeľne ako označenie nezávislosti športovca a po víťazstve by teoreticky mohla zahrať tradičná ruská pieseň.

Takúto úvahu na stôl položili Stanislav Pozdňakov, ktorý šéfuje Ruskému olympijskému výboru a bol by rád, ak by sa jeho nápad realizoval už v Tokiu. "Možno zahrať akúkoľvek hudbu alebo melódiu, ktorá môže byť priamo spojená s Ruskom alebo ho aspoň nejakým spôsobom môže pripomínať. Akonáhle dostaneme vyjadrenie Medzinárodného olympijského výboru, vytvoríme špeciálnu 'umeleckú radu', ktorá vyhlási výberové konanie," nadšene rozvinul svoju myšlienku.

Na prvé počutie môže pôsobiť komicky, že by počas futbalových MS v Katare zahrala hymna súpera a po nej Kalinka alebo Kaťuša. Rusi však sú hrdým národom a rozhodne to považujú za lepšiu možnosť ako keby nemal byť ich tím odprezentovaný nijak. Ani pre olympijského zlatého medailistu to nebude rovnaký pocit hrdosti, ale svoju hrdú minútku si vďaka tomu užije a potrasenie rukou nebude jeho jediným momentom na stupni pre víťazov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora