Novinky - 12.01.2021 15:07

Útok na Kapitol má športový presah. Trump prišiel o golfový turnaj

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Hoci sa meno bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa zvykne relatívne často spomínať napríklad v súvislosti s NFL, vo väčšine športov je jeho vplyv minimálny. Medzi výnimky však patrí aj golf. Zástupca republikánskej strany má vo vlastníctve viaceré golfové rezorty a jeden z nich, Trump Bedminster, mal hostiť prestížny turnaj US PGA Championship v roku 2022. Akcia, ktorá svoju históriu začala písať ešte pred vojnou, sa každý rok koná v inej lokalite, naposledy to bolo v kalifornskom San Franciscu. Tento rok sa tak stane v Južnej Karolíne a následne sa o slovo malo prihlásiť práve New Jersey.

"Ocitli sme sa v politickej situácii, ktorú sme sami nevytvorili. Pre naše predstavenstvo a vedenie je najdôležitejšie chrániť našu značku a povesť," vyhlásilo vo svojom stanovisku USPGA, ktorý je jedným zo štyroch majorových turnajov v tomto športe. Dôvodom ani tak nie je samotná osoba Donalda Trumpa, ktorý bol štyri roky prezidentom Spojených štátov amerických, ale minulotýždňový útok jeho stúpencov na Kapitol, ktorý Trump nebol ochotný odsúdiť a pre svoje reakcie prišiel napríklad o twitterové konto.

Zaujímavá ešte môže byť finančná dohra tohto rozhodnutia. PGA oznámila presun včas a zmenou o žiadne peniaze nepríde. Nemalé prostriedky však do príprav už stihol investovať golfový rezort a v skrátenom čase sa bude musieť pripraviť iný areál, ktorý sa ujme organizácie v pozícii náhradníka. Trumpoví zástupcovia už konanie čelných predstaviteľov svetového golfu stihli skritizovať a hovoria, že ide o bezdôvodné vypovedanie záväznej zmluvy. Zvažujú preto právne kroky.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora