Novinky - 15.01.2021 15:58

Šampionát na Slovensku po troch rokoch! Prihlásia sa hádzanári

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube
Slovensko - Česko

Nateraz posledným veľkým šampionátom na Slovensku boli hokejové majstrovstvá sveta 2019. Už začiatkom budúceho roka sa fanúšik môže tešiť na ďalší veľký turnaj, vrchol hádzanárskej sezóny. Slovensko a Maďarsko budú spoločne hostiť Majstrovstvá Európy a zároveň sa tak radia medzi prvých piatich istých účastníkov. Spoluorganizácia týchto dvoch krajín dostala prednosť pred spojením Belgicka, Španielska a Francúzska. Hrať sa bude v Bratislave, Košiciach, Budapešti, Debrecíne a Szegede. Celkom sa tu predstaví 24 tímov. Okrem hostiteľov majú istú miestenku aj finalisti predošlého európskeho šampionátu, Španielsko a Chorvátsko, a okrem nich aj Nemecko, prvý istý úspešný kvalifikant.

Šampionát by mohol byť jedným z prvých veľkých interiérových podujatí v Európe, na ktorom budú prítomní fanúšikovia. Na Slovensku vôbec prvým, a to pôjde o najväčšiu športovú akciu, ktorá je na rok 2022 u nás naplánovaná. Od organizácie ženského európskeho šampionátu v minulom roku Nórsko odstúpilo a konal sa tak kompletne v Dánsku, bez prítomnosti publika. Majstrovstvá sveta v Egypte síce pre vládne nariadenia mohli sledovať na dvadsať percent naplnené tribúny, no vzbúrili sa proti tomu samotné reprezentácie. Hrá sa preto v ľudoprázdnych halách. Január 2022 sa už môže javiť ako dátum po nepeknej covidovej dobe, ale organizačný výbor nechce nechať nič na náhodu a vybavuje poistenie pre prípad zrušenia.

Slovenskí reprezentanti hrali na ME trikrát a okrem toho sa dvakrát predviedli na majstrovstvách sveta. Nateraz najaktuálnejšia účasť je z roku 2012, kedy v základnej skupine náš tím vybojoval historicky prvý šampionátový bod v ére samostatnosti za remízu s domácim Srbskom. Úlohu organizátora si naša krajina na hádzanárskej scéne naposledy vyskúšala na začiatku 90. rokov. Maďari už predávajú vstupenky, u nás pôjdu do predaja 1. februára. Slovenskými dejiskami budú dve najväčšie hokejové haly - bratislavský Zimný štadión Ondreja Nepelu a košická Steel Arena.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora