Novinky - 26.01.2021 14:01

Nielen ruská. Na olympiáde možno nezaznie ani ďalšia hymna

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Medzinárodnému olympijskému výboru sa nepáči spôsob, akým zasahuje talianska vláda do svojho športu a v krajine preto už nastal politický spor o financovaní tejto oblasti. Do roku 2019 o rozdeľovaní prostriedkov rozhodoval Taliansky olympijský výbor, no ten bol nahradený organizáciou "Sport e Salute", ktorá kontroverzne na seba prebrala tieto povinnosti.

Podľa médií, Talianom hrozí trest zákazu súťaženia v národných farbách. Rovnako si v prípade víťazstva nemusia vypočuť štátnu hymnu. Podobná reštrikcia bola nedávno vymeraná aj športovcom z Ruskej federácie. Snaha o riešenie však zatiaľ prebieha formou korešpondencie. MOV už poslal na Apeninský polostrov dva listy, v ktorých premiéra vyzval k tomu, aby od konania ustúpil a vrátil kompetencie do rúk domáceho Olympijského výboru.

Ak by problém eskaloval, Taliansko dokonca môže prísť o už pridelené Olympijské hry 2026, ktorých dejiskom má byť Miláno a Cortine d'Ampezzo. Pri voľbe dejiska dostali tieto dve mestá prednosť pred švédskym Štokholmom a Are. Taliansky minister športu sľúbil, že v krátkom čase budú vládou vykonané patričné reformy. Ako poistku krajine do tej doby môže MOV pozastaviť činnosť a čakať na obnovenie autonómie športu v krajine.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora