Novinky - 30.01.2021 19:58

Najlepšie dostihové kone zarábajú viac ako futbalové hviezdy

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/The Sun

Preteky koní sa mimoriadnej popularite v našich končinách netešia, no v tomto športovom odvetví sa točia obrovské peniaze. Len málokto vie, že najväčšie štvornohé hviezdy vedia zarobiť výrazne lepšie ako futbalové hviezdy. O tých sa pritom vie takmer všetko, od jedla na večeru, cez všetky hobby až po dovolenkovú destináciu. Britské médiá ponúkli zaujímavé porovnanie, ako sa finančne darilo dostihovým hviezdam oproti futbalovým za rok 2020, výlučne zo športovej sféry. Výsledky prekvapia.

Za stajňami a jednotlivými koňmi stoja zväčša svetoznámi miliardári. Preto až tak neprekvapí obnos peňazí, ktoré v konkurenčnom boji vysolia. Keď sa pozrieme na desať koní, ktoré v minulom roku zarobili najviac, a top desať futbalistov, športový príjem je o 48 miliónov eur vyšší pre dostihy. Podľa magazínu Forbes, najlepšie plateným futbalistom bol Lionel Messi. Jeho príjem 75 miliónov eur je závideniahodný, no kôň Galileo si prišiel na sumu 81 miliónov. Jeho úlohou bolo napríklad aj oplodnenie 120 kobýl. V spojenom rebríčku by nasledoval Cristiano Ronaldo s Neymarom, no ďalšie hviezdy trávnikov by opäť predbehli zvieratá.

Mbappé, Pogba či Neymar si podľa rovnakého zdroja futbalom prišli na 23 miliónov eur, čo je zhruba polovica v porovnaní s Medaglia D'Oro, Dubawim či Lordom Kanaolaom. Lepšie je na tom za sledované obdobie aj ďalších päť dostihových legiend. Zo štyroch menovaných koní sú pritom už len dva aktívne. Ostatné zarábajú na odovzdávaní svojho genetického materiálu vo viere, že gény zafungujú a v stajni sa narodí ďalšia budúca legenda britských alebo írskych grand prix. Cena jedného takéhoto stretnutia s kobylou sa pohybuje v stovkách tisíc. Pokiaľ by sme do tejto štatistiky započítali príjmy od sponzorov, reklám či ďalšie podnikateľské aktivity, futbalisti by sa samozrejme pohybovali v úplne iných číslách. Pokiaľ však ide o čisto športový plat a potenciál zárobku na dôchodku, je výhodnejšie byť čistokrvným štvornožcom.

Kombinovaný rebríček najvyšších príjmov vo futbale a v dostihoch:
1. Galileo - 81,5 mil
2. Lionel Messi - 75,8 mil
3. Neymar - 64,5 mil
4. Cristiano Ronaldo - 57,7 mil
5. Medaglia D'oro - 54,3 mil
6. Dubawi - 44,1 mil
7. Lord Kanalaoa - 37,5 mil
8. Sea The Stars - 35 mil
9. Frankel - 35 mil
10. Kingman - 30,6 mil
11. Quality Road - 27,15 mil
12. War Front - 23,8 mil
13. Kylian Mbappé - 22,6 mil
14. Paul Pogba - 22,6 mil
15. Antoine Griezmann - 22,6 mil

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora