Novinky - 30.01.2021 14:06

Ženy by na takejto úrovni pískať nemali, soptil slovenský tréner

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Slovenskí futsaloví reprezentanti majú za sebou úvodný zápas kvalifikácie Majstrovstiev Európy 2022 a v Baku podľahli vysoko favorizovanému Azerbajdžanu 1:4. Rozhodol pritom záver stretnutia, kedy nášmu tímu došli sily a súper si zabezpečil plný bodový zisk. Ďalšími dvomi súpermi v našej 3. skupine je Moldavsko a Grécko. Na šampionát v holandskom Groningene a Amsterdame postupujú víťazi skupín a šesť najlepších tímov z druhej priečky. Šestnásťčlenný zoznam účastníkov doplní baráž. Veľkú časť nespokojnosti po prehre s Azerbajdžanom, štvrťfinalistom ostatných ME, obrátil náš tréner voči ruskej rozhodkyni Irine Velikanovovej, ktorá duel viedla spoločne s krajanom Jurijom Neverovom.

Za stavu 1:1 bol po druhej žltej karte vylúčený Anton Brunovský a hoci Slováci oslabenie ubránili, stálo ich to množstvo síl. "Dovolím si povedať, že ženy by nemali púšťať pískať na takúto úroveň a v takýchto zápasoch. Ak by robila tretiu rozhodkyňu, to nám nevadí, ale takýmto spôsobom pokazila celý zápas," povedal rozhorčene po zápase reprezentačný tréner Marián Berky pre televíziu Ta3. Reagoval tak na fakt, že po slovenskom oslabení už mal súper jasne navrch a v rozpätí dvoch minút strelil tri góly, posledné dva do prázdnej brány. Stret s Brunovským brankár Azerbajdžanu rozhodne prifarbil, no to poľahčujúcou okolnosťou ku nevhodným slovám nie je.

Medzištátne fustalové zápasy na európskom kontinente spadajú pod UEFA, ktorá sa už niekoľko rokov snaží pracovať s heslami ako "rovnosť" a bojuje proti akejkoľvek diskriminácii. Vylúčenie ženských rozhodkýň z veľkých akcií pre jednu konkrétnu chybu je preto mimoriadne nevhodne naformulovanou myšlienkou. Ani po prípadnej budúcej chybe slovenského rozhodcu na veľkom fóre by sme určite nesúhlasili s tvrdením, že by žiaden Slovák nemal nikdy podobný duel viesť. Velikanovová pritom je rozhodkyňou, ktorá na medzinárodnej úrovni pôsobí od roku 2018, je súčasťou veľkých podujatí a po boku Tatiany Boltnevovej si zapískala aj Champions League. Spoločne s futbalovými arbiterkami Stéphanie Frappartovou či Katerynou Monzulovou ich Európska federácia vníma ako úspechy svojej integračnej činnosti a Berkyho slová nemusia ostať bez povšimnutia.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora