Novinky - 04.04.2021 12:03

Francúzsko čelí megaškandálu s obťažovaním športovkýň

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Francúzska polícia už približne rok vedie rozsiahle vyšetrovanie v oblasti športu, ktorého predmetom je sexuálne násilie a jeho krytie. Problémy môže mať približne 400 trénerov, učiteľov či iných v športe pôsobiacich ľudí, ktorí sa mali podieľať na nechutnostiach rôzneho charakteru. Doteraz akcia prebiehala v tichosti, no začiatkom apríla sa správy o nej dostali na verejnosť a potvrdil ich aj minister športu, podľa ktorého bola väčšina obetí mladšia ako pätnásť rokov.

Časť z podozrivých už bola aj obvinená a je voči nim vedené trestné konanie. Ďalšiu časť to ešte len čaká, no v rámci preventívnych opatrení museli opustiť svoje pracovné pozície. Konkretizovať konkrétny šport, nie je možné. Veľká policajná akcia je zameraná prakticky na všetky odvetvia a konkrétne činy údajne boli odhalené v 48 rôznych disciplínach. 96 percent obvinených sú muži a 83 percent obetí je ženského pohlavia.

Kauzu spustila krasokorčuliarka Sarah Abitbolová, ktorá sa zhruba pred rokom podelila o nepekné skúsenosti so svojím trénerom, pod ktorým síce žala športové úspechy, no viackrát ju mal znásilniť. Vyšetrovanie v tomto prípade stále prebieha. To dodalo odvahu aj ďalším krasokorčuliarkam, vláda spustila platformu, na ktorú je možné podobné činy nahlásiť a v tej chvíli nabral počet obvinení exponenciálny rast. Francúzi považujú Abitbolovej výpoveď za historický okamih francúzskeho športu, ktorý zvýšil povedomie o celom probléme a prinútil úrady, aby proti zneužívaniu zakročili.