Novinky - 25.04.2021 18:01

Slovenský hokej aj futbal pracujú na rýchlom návrate fanúšikov

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Stihnú sa fanúšikovia vrátiť na tribúny ešte v závere aktuálnej sezóny? Mnohí skeptici sa obávali, či sa pandémia dostane pod kontrolu aspoň do augustového začiatku futbalovej sezóny respektíve septembrového úvodu hokejového ročníka. Dnes sa však zdá, že by sa to mohlo stihnúť ešte v edícii 2020/21. Usiluje o to Únia ligových klubov, riadiaci orgán Fortuna ligy, aj Slovenský zväz ľadového hokeja. Obe inštitúcie predstavili svoj plán návratu fanúšikov na tribúny, pričom úzko spolupracujú s autoritami v otázkach pandémie.

Ako prví svoj projekt predstavili futbalisti, ktorí sa fanúšikom snažia vyhovieť pod marketingovou výzvou "Späť domov". Svoje kroky pritom konzultujú s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu, pričom aktívna diskusia prebieha aj s odborníkmi. Prítomnosť fanúšikov na zápasoch je pritom vytrvalou ambíciou najvyššej futbalovej súťaže vždy, keď to situácia čo i len trochu dovolí. Pandemickú situáciu a s ňou súvisiace obmedzenia treba rešpektovať, ale zlepšenie situácie znamená povoľovanie nariadení, v rámci ktorých má čoskoro prísť na rad aj šport. "Našou snahou je nielen dostať fanúšikov späť na tribúny, no vytvoriť zo štadiónov bezpečné miesta. V najbližšej dobe máme v pláne spustiť pilotný projekt návratu fanúšikov na tribúny na konkrétnom jednom štadióne a na konkrétnom jednom futbalovom zápase Fortuna ligy," píše sa na ligovom webe s dodatkom, že futbal bez fanúšikov nemá zmysel.

Bezprostredne po futbale ohlásil podobnú ambíciu aj hokej. Ten by chcel rovnako konať promptne s vedomím, že extraligová sezóna končí najneskôr 10. mája. To je na programe prípadný siedmy zápas finálovej série, začínajúcej vo štvrtok 29. apríla. Už počas nej by bol SZĽH rád, pokiaľ by sa na popradskom a zvolenskom štadióne objavili prví priaznivci. Spolupráca s členmi konzília odborníkov, Slovenskou akadémiou vied a Úradom verejného zdravotníctva má v hokejovom prostredí pragmatický názov "Návrat fanúšikov". Potrebné je preto čím skôr definovať konkrétne podmienky organizovania rizikových hromadných podujatí a následne ich overiť v praxi. Podľa webu Hockeyslovakia.sk, pre zisk väčšieho časového priestoru pripadá do úvahy posun finálovej série o dva dni.