Novinky - 04.05.2021 11:42

Zoznam účastníkov slovensko-maďarských ME je kompletný

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/Twitter

Začiatok budúceho kalendárneho roka bude v slovenskom športe patriť najmä hádzanej, keďže sa u nás a v Maďarsku konajú od 13. do 30. januára majstrovstvá Európy. Tie na konci minulého týždňa spoznali kompletný zoznam účastníkov a reprezentácie už boli rozdelené do štyroch výkonnostných košov. Tým je všetko pripravené na žreb skupinovej fázy a konkrétne mená súperov zverencov Petra Kukučku sa dozvieme vo štvrtok 6. mája.

Už vopred istú účasť mali finalisti minulého európskeho šampionátu, Španielsko a Chorvátsko, rovnako ako obe hostiteľské krajiny. Tie si medzi sebou namiesto kvalifikačných bojov zahrali Euro Cup, ktorý Slovákom nevyšiel vôbec dobre a s ťažkými súpermi zaznamenali šesť prehier. Cez kvalifikáciu zoznam účastníkov ME doplnili, podľa očakávaní, aj Dáni, Švédi a Francúzi. Tí si zahrali semifinále nedávneho svetového šampionátu. Chýbať nebudú ani nabití Nemci, Slovinci či Portugalsko a na všeobecnú radosť, cestu do Bratislavy môže plánovať aj Česká republika. Jej reprezentanti po výhre nad Ukrajinou oslavovali s valaškami v rukách s vedomím, že svoje skupinové duely odohrajú u nás a tešia sa na (takmer) domáce prostredie.


Česi nadobudli istotu postupu domácou výhrou 27:22 nad Ukrajinou. Cez tretie miesto nakoniec postupoval aj zdolaný tím

Presné zloženie skupín ešte pár dní ostane záhadou a s ním aj ich lokalizácia do Bratislavy, Košíc, Budapešti, Debrecínu alebo Szegedu. Zopár výberov však už svoju pozíciu pozná. Slováci si zahrajú v košickej skupine F, maďarský spoluorganizátor bude súčasťou B-skupiny a naše hlavné mesto pohostí v skupine E bratov z Česka. Na ME postúpili prvé dva tímy z každej z ôsmich kvalifikačných skupín a k nim aj kvarteto najlepších tímov z tretích miest. Slováci sa pred žrebom nachádzajú v treťom výkonnostnom koši, čo je potešujúcou správou. S určitosťou tak v skupine nenarazíme na Francúzsko, Island a ani Česko. V domácom prostredí nás navyše preverí jeden papierovo slabší súper.

Lokalizácia skupín a ich členovia:
Skupina A (Szeged): Chorvátsko
Skupina B (Budapešť): Maďarsko
Skupina C (Debrecín): Slovinsko
Skupina D (Bratislava): Nemecko
Skupina E (Bratislava): Česko
Skupina F (Košice): Slovensko