Novinky - 11.05.2021 23:03

Zákaz transrodových športovkýň je témou pre amerických politikov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Kalifornský guvernér má koncom novembra čeliť odvolávaniu a na pozíciu si brúsi olympijský zlatý medailista v desaťboji z Montrealu 1976. Bruce Jenner, ktorý si pred niekoľkými rokmi nechal operačne zmeniť pohlavie, dnes vystupuje ako Caitlyn Jennerová. Povedomie o svojej osobe obnovila reality šou o rodinke Kardashianovcov a nedávno spustila aj svoju predvolebnú kampaň. Jej dôležitou súčasťou je aj šport a v rámci neho sa napríklad hodlá ostro ohradiť voči tomu, aby v ženských respektíve dievčenských súťažiach mohli participovať transrodové športovkyne. Pokiaľ by súčasný guvernér tlak ustál, "plnohodnotné" voľby sa budú konať až budúci rok. Téma transrodových športovkýň však začína byť čoraz horúcejšia a už na olympiáde v Tokiu by sa mohla predstaviť prvá atlétka tohto typu.

Blízko ku kvalifikácii má novozélandská vzpieračka Laurel Hubbardová, ktorá sa narodila ako chlap a dnes v tejto disciplíne kraľuje oceánskemu regiónu medzi ženami. Podľa Jennerovej podobné prípady nie sú férové a chránenie dievčenského športu by malo byť vysokou prioritou pre všetky športové zväzy, federácie a organizácie. Obzvlášť v silových či vytrvalostných športoch, kde majú chlapi výhodu biologickú aj fyziologickú. Nádejná kalifornská politička nie je jediná, kto zastáva podobný názor a viaceré štáty, vedené zväčša republikánskym politikom, zvažujú vydanie zákazu účasti transrodovým športovkyniam na ženských športových akciách.

Štát Mississippi sa pred časom k takémuto kroku odhodlal, no okamžite čelil protestom aj trestným oznámeniam zo strany organizácií, bojujúcich za práva LGBT komunity. Bruce Jenner tvrdí, že nevychádza z dojmov či nenávisti voči niektorým skupinám ľudí. V 70. rokoch patril medzi najúspešnejších amerických atlétov a olympijské zlato tomu dodalo nezmazateľnú stopu. S manželkou Kris splodil dve dcéry a následne sa nechal preoperovať. V ženskom tele žije už šesť rokov. Dnes už má 71 rokov a na tomto fronte ju zrejme čaká ešte veľký a intenzívny boj. Už teraz sa proti nej ostro ozývajú ďalšie transgenderové celebrity, na čele s hercom Elliotom Pageom, ktorý sa naopak narodil ako žena.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora