Novinky - 05.07.2021 10:11

Historický úspech bejzbalistov Slovenska. Prvýkrát v histórii postúpili na ME!

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Facebook

Počas minulého týždňa sa v Bratislave uskutočnila jedna z kvalifikačných skupín Majstrovstiev Európy v bejzbale. Slovenská reprezentácia sa v konkurencii Írska, Maďarska a Fínska pokúsila o postup medzi elitu, čo sa po bezchybných výkonoch podarilo. Prvýkrát v histórii sa tak Slovensko predstaví na európskom šampionáte A-kategórie.

Úvodný duel bratislavskej skupiny odohrala slovenská reprezentácia v stredu 30. júna proti Maďarsku. Tesné víťazstvo 3:2 odštartovalo púť za vytúženým postupom na septembrový šampionát. Nasledoval jednoznačný triumf v pomere 12:1 nad Fínskom, po ktorom boli na čele tabuľky okrem domácich bejzbalistov aj reprezentanti Írska. Tí taktiež zvládli súboje s Fínskom a Maďarskom, čo znamenalo priamy duel o prvú priečku proti Slovensku. Ten bol na programe v piatok 2. júla, pričom ho s prehľadom ovládli domáci hráči. Víťazstvo 15:5 tak zaručilo Slovákom prvú priečku v tabuľke a zároveň aj ďalší, tentokrát už finálový zápas s Írskom.

Finále sa hralo jednoduchým systémom. Víťaz postupuje na Majstrovstvá Európy. Ďalšia výhra o desať bodov (12:2) zaručila Slovensku premiérovú účasť medzi bejzbalovou elitou a najmä obrovskú radosť z postupu. Pre tím okolo hrajúceho trénera Martina Brunegrafa ide o historický moment, ktorý vyvrcholí 12.-19. septembra v Taliansku. Na šampionáte bude Slovensko figurovať v skupine D spoločne s Holandskom, Českom a Švédskom. Najviac hrateľným súperom by mala byť severská krajina. Holanďania sú vo svetovom rebríčku najvyššie postaveným európskym tímom, pričom Česi okupujú hneď nasledujúcu pozíciu spomedzi tímov zo starého kontinentu.

Slovensko sa počas kvalifikácie, ktorá sa hrala na domácom ihrisku v Podunajských Biskupiciach, spoliehalo najmä na hráčov najúspešnejšieho klubu BK Apollo Bratislava. K dispozícii však bol aj nadhadzovač Jakub Ižold, ktorý bol v minulosti prvým Slovákom so zmluvou v zámorskej MLB. Zároveň bol na tomto turnaji vyhlásený za najužitočnejšieho hráča vďaka skvelým výkonom proti Maďarsku a následne vo finále proti Írsku. Najlepším pálkarom bratislavskej kvalifikačnej skupiny bol taktiež slovenský reprezentant Denis Pakši. Okrem Slovenska si postup na Majstrovstvá Európy vybojovali v uplynulom týždni v kvalifikácii aj Rusi, Ukrajinci a Gréci.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora